Cvjetkovići predali kuću, tražili odlazak Živog zida

N1

Na zagrebačkom Bukovcu obitelj Cvjetković predala je svoju kuću ovrhovoditelju i tražili su od "Živog zida" da se povuče.

11:40 Reporterka N1 razgovarala je s Markom Cvjetković, članom obitelji. ‘Sve svoje nade polažem u policiju. Vidio sam što oni rade, meni je njih žao, ali ne razumijem te ljude, s osmijehom na licu provoditi ovakve stvari u djelo – to je bolesno i morbidno.

11:20 Cvjetkovići su krenuli na prosvjed na Markov trg, koji su, kako su rekli, uredno prijavili.

Vesna Balenović rekla je novinarki N1: Obitelji se danas oduzima krov na glavom. Obavijestit cu predsjednicu o ovome, jer ovo nije kraj’.

Na pitanje naše novinarke o tome zašto su se aktivisti Živog zida naljutili na odluku obitelji da se mirno povuče, Balenović kaže: Živi zid su mladi, pametni ljudi i naljutili su se sad jer smatraju da je ovo poraz, ovo povlačenje. No ovo nije poraz, ovo je pametno donesena odluka, obitelj Cvjetković je dobro odlučila, da im djeca ne izginu, da se ne dogodi neko zlo.’

11:00 Obitelj Cvjetkovića odlučila je mirno predati svoj dom u posjed ovrhovoditelju i zatražila da se Živi zid povuče.

10:55 Policija motornom pilom pili ogradu i uklanja barikade kako bi se probili do dvorišta kuće Cvjetkovićevih.

10:45 Pristižu nove snage specijalne policije, aktivisti skandiraju “Pravo na dom”, a policiji viču “Stanite uz nas”. Policajci skidaju barikade koje su postavili aktivisti i pokušavaju se probiti do dvorišta.

10:30 Unatoč inicijativi predsjednice, predstavnik suda je odlučio da se u deložaciju ipak ide.

10:20 Deložacija je, nakratko, zaustavljena na inicijativu Kolinde Grabar Kitarović.

10:00 Na Bukovac je stigla i Vesna Balenović predstavivši se kao predsjedničina izaslanica.

9:30 “Kad ne dopustite novinarima da prate događaj i informiraju široku javnost, to je onda ozbiljna cenzura, vrlo ozbiljna kriza medija i razlog da se institucije zabrinu kuda ta država putuje”, rekao je odvjetnik obitelji Gredelj.

9:15 “Ovdje se ne radi samo o osobnoj tragediji obitelji Cvjetković, već činjenici da je monetarni sustav u Hrvatskoj napravljen tako da se kredit ne može vratiti”, rekao je aktivist Živog zida te pozvao na otpor.

9:10 Policija još nije krenula s deložacijom, okupljenih stotinjak aktivista,građana, predstavnika sindikata… zazivaju predsjednicu “Kolinda, javi se”. Aktivisti živog zida pred kuću Cvjetkovićevih dopremili su balvane kojima pokušaju blokirati pristup interventnoj policiji.

9:00 Živi zid oglasio se na svojoj Facebook stranici: ‘Tijekom kampanje Kolindi su bila puna usta siromašnih i deložiranih, sada ispija šampanjac s Vesnom Pusić na Stradunu. Obitelj Cvjetković prepustila je interventnoj policiji’, napisali su.

Većina okupljenih u dvorištu Cvjetkovićevih stigla je tijekom noći. Bez obzira na današnji ishod Marija Cvetković kaže da tijekom dana planiraju prosvjed na Markovu trgu. Okupljeni građani skandiraju ispred doma obitelji Cvjetković “Deložacije, sramota su nacije”. “Dom je nepovrediv”, “Ne damo Bukovac”.

Podsjetimo, Ustavni sud odbio je ustavne tužbe koju su podnijeli članovi obitelji Cvjetković i njihovi odvjetnici kako bi osporili odbijanje prijedloga da se odgodi ovrha i spriječi deložacija iz njihova doma.