O mogućem gubitku Piranskog zaljeva: To bi bilo šokantno

Vijesti 22. srp 201511:10 > 14:18
Niko Goga / CROPIX

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sazvala je izvanrednu konferenciju za medije povodom tvrdnji Večernjeg lista da bi Hrvatska mogla izgubiti dvije trećine Piranskog zaljeva.

“Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo isitinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi promijenilo cijelu situaciju. Mi smo tu pristupili u dobroj namjeri. U proces smo ušli s povejerenjem u sve institucije, ali i u međunarodno pravo. Ispitat ćemo istinitost ovih tvrdnji. Prve sumnje smo dobili proljetos kada je slovenski ministar vanjskih poslova rekao da ima informacije kako će odluka ici u njihovu korist”, kazala je ministrica Pusić te dodala da je prvi korak vidjeti ima li tu istine, a nakon toga će se donijeti ostale odluke.

“Hrvatska nije dovodila nikada u pitanje ovaj arbitražni postupak niti će to ikada činiti”, dodaje Pusić.

“Hrvatska će u postupku arbitraže postrošiti koliko god treba novaca jer je to previše važno da bi se razmišljalo”, zaključuje.

‘Slovenci su dobili što su htjeli na moru’

Večernji list objavio je danas transkripte razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su ‘Slovenci dobili što su htjeli na moru’ te da najmanje 2/3 Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

Podsjetimo, još krajem travnja slovenski je šef diplomacije Karl Erjavec izjavio kako ima neslužbene informacije da će arbitražni sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Nakon bure koju je ta izjava podignula u Hrvatskoj, Erjavec se pravdao kako nije rekao da ima ‘neslužbene informacije’ nego ‘pozitivan predosjećaj’. No, unatoč tome hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić odlučila je poslati pismo Arbitražnom sudu.