Iz knjižnica 90-ih izbačeno 2,8 milijuna 'nepodobnih' knjiga

Vijesti 28. srp 201507:13 > 07:17
Lupiga.com

U zagrebačkoj Galeriji Nova održana je izložba/akcija pod naslovom 'Otpisane', kojom je hrvatski kustoski kolektiv WHW – u povodu 20. godišnjice Oluje – podsjetio na knjige koje su tijekom 1990-ih nasilno izbačene iz knjižnica.

Projekt o »otpisanim« knjigama temelji se na podacima o uništavanju knjiga u Hrvatskoj devedestih koje je Ante Lešaja sabrao u knjizi ‘Knjigocid: Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih’ (Profil & SNV, Zagreb, 2012). Lešajina knjiga pokazuje da se u slučajevima uništavanja knjiga, slično kao i spomenika NOB-a, nije radilo o ekscesima pojedinca, kako to tvrde službena očitovanja, već o namjernom i sustavnom djelovanju koje simbolički sažima dominantnu politiku 1990-ih.

Kako se navodi u opisu projekta, izložba/akcija zove se ‘Otpisane’ jer se uklanjanje i uništavanje knjiga najčešće prikrivalo navođenjem otpisa kao legitimnog, uz obavezne samorazumljive izjave o nepodobnim knjigama, pisanim na ćirilici, ideološki neprihvatljivim, opasnim, štetnim i nepotrebnim.

”’Otpisane’ nedvosmisleno situiraju uništavanje knjiga u društveni kontekst u kojem se uništavanje ‘nepodobnih’ spomenika i knjiga događalo istovremeno s rušenjima kuća i ubijanjima »nepoćudnih« građana, izvan i prije ratnih operacija, te je zato posvećena 20. godišnjici ‘vojno-redarstvene akcije Oluja’, završne vojne operacije onoga što se naziva ‘Domovinskim ratom’.

U spomen na političku logiku kojom su izgnani i ubijani ljudi, izložba/akcija ‘Otpisane’ vraća izbacivane knjige u javni arhiv dostupan svima”, objašnjavaju organizatori izložbe/akcije, piše Novi list.