Luka Mišetić za N1: Nije bilo protjerivanja Srba iz Hrvatske

Vijesti 03. kol 201513:50 > 14:01
N1

Luka Mišetić, jedan od branitelja Ante Gotovine u ICTY-a u Haagu, komentirao je za N1 izjave srpskih političara uoči obljetnice "Oluje", a otkrio je i dolazi li u Zagreb i Knin.

Prije nekoliko dana Mišetić je na svom blogu pisao da Documenta i Srpsko narodno vijeće zapravo ne iznose istinite informacije u medie.

“Moja najveća kritika na prezentaciju Srpskog narodnog vijeća i Documente je u tome što ta prezentacija izostavlja neke ključne zaključke, ne samo drugostupanjskog Vijeća nego i prvostupanjskog vijeća. Čak i u prvostupanjskoj presudi Vijeće je jednoglasno donijelo odluke da hrvatsko vodstvo nije imalo namjeru da dozvoli ubijanje Srba, pljačkanje, paljenje imovine… Zaključilo je da krajinski Srbi nisu bili protjerani iz Krajine, osim u četiri grada, a u drugostupanjskom postupku Vijeće je srušilo i zaključak da se radilo o protjerivanju Srba iz ta četiri grada”

Komentirao je i izjave srpskog premijera Vučića i ministra Vulina, koje su slali posljednjih tjedana.

“Na vlasti u Beogradu je Vučićev režim koji je već pokazao da ignorira presude međunarodnih institucija. Naime, režim u Beogradu negira genocid u Srebrenici i skoro je izazvao incident zbog tog negiranja, traži veto Rusije u Vijeću sigurnosti zbog rezolucija koje osuđuju taj genocid. Isto ponavljaju i u slučaju Oluje, gdje tvrde da je 250.000 Srba protjerano iz Hrvatske iako presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde negiraju takve tvrdnje. Radi se o Vladi koja se temelji na tome da negira međunarodno pravo i međunarodne presude”, kazao je Mišetić za N1.

“Što se tiče protjeranih Srba, prvostupanjsko vijeće je utvrdilo da se radilo o protjerivanju iz četiri grada i ta brojka bi bila negdje do 30.000 ljudi sveukupno, a ta presuda je ukinuta u drugostupanjskom vijeću tako da se u Hrvatskoj ne može tvrditi da je netko protjeran, to je pravni pojam. Ja bih rekao da se na temelju haških presuda ne može reći da su Srbi protjerani iz Hrvatske”, dodaje Mišević.

Kazao je i da neće sudjelovati niti na mimohodu u Zagrebu, niti na obilježavanju obljetnice “Oluje” u Kninu jer ne može zbog obaveza, iako bi rado došao.