'U borbi protiv IS-a, mnoge zemlje tjeraju svoj interes'

Vijesti 13. kol 201518:55 > 19:13
N1

Gost Dnevnika u 19 bio je vojni analitičar Igor Tabak.

Kolika je vjerojatnost da je fotografija neautentična?

”Teško je to reći. Drugo je pitanje da li je sadržajno mijenjana”.

Je li otmica pomno planirana?

”Sama otmica je morala biti planirana. Znate šofera, znate kuda ide auto… Ipak, ne vjerujem da su znali tko je autu i to im nije bila primarna briga”.

Ministrica Pusić je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare pričala o dvije organizacije.

”To je zanimljiv detalj koji je prvi puta izašao u javnost. Očito se mimo javnosti počelo pričati o novcima. Neodređen zahtjev o oslobađanju muslimanskih žena značio je da je njima svejedno te da im je ritualno ubojstvo dobro došlo i služi njihovoj svrsi”.

Ministrica Pusić je bila puno oštrija od Milanovića. Treba li Hrvatska biti član međunarodne koalicije?

”Hrvatska je svojim djelima pokazala da je dio koalicije, iako se kod nas uopće o tome nije diskutiralo. To pokazuje nesnalaženje u komunikaciji s hrvatskom javnošću”.

Islamska država je agresivnija nego ikad prije. Ima li tu nekih geopolitičkih igara?

”Apsolutno su u pitanju geoplitičke igre. Tu gledamo jednu široku političku koaliciju, a ima onih kojima su puno draži ovi iz IS-a, od ovih koji ‘bombaju’. Jednako se, recimo, bombardira Kurde koji su protiv IS-a, čak i više nego militanti iz Islamske države. Ima puno različitih zemalja koji tjeraju svoju regionalnu politiku pod firmom borbe protiv Islamske države koja s ovom borbom nema previše veze”, zaključio je Igor Tabak.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sazvala je u četvrtak u 14 sati u Rijeci izvanrednu konferenciju za novinare. Na konferenciji se ministrica osvrnula na nove informacije o otmici i navodnom ubojstvu Tomislava Salopeka.

“Nije sigurno hoćemo li ikada uspjeti utvrditi što se dogodilo i je li ubijen Tomislav Salopek”, rekla je ministrica Vesna Pusić.