Mrak Taritaš: Stopostotne obnove kuća nikad neće ni biti

Vijesti 14. kol 201517:41 > 17:41
N1

U Dnevniku u 19 gostovala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš provela je dan u Rajevom Selu gdje je iznijela podatke o obnovljenim objekatima nakon katastrofalnih poplava u svibnju 2014. na području županjske Posavine.

Od početka obnove do danas doneseno je nešto više od dvije tisuće odluka za obnovu stambenih građevina. Obnovljeno je 2018 kuća, dok se njih 184 obnavlja. Na 41 kući obnova je obustavljena radi dodatnih provjera. Tako je do danas za troškove obnove i izgradnje kuća koje obnavlja država utrošeno je nešto više od 304 milijuna kuna bez PDV-a, a za javne objekte više od 29 milijuna bez PDV-a.

Obnovljeno je dakle 90 posto kuća, zbog kojeg razloga nisu sve? Koji problemi to usporavaju?

”Postavili smo rok do 15.8. Rok nije ispoštovan jer je stotinjak kuća tek stavljeno u obnovu. Zašto? Zato jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi ili su prolazili provjeru, a i građani su sami tražili da se kasnije krene u obnovu. Mislim da je brojka od 90 posto obnovljenih kuća jako dobra”.

Danas je dio građana i prosvjedovao u Rajevom Selu, što zamjeraju državi?

”Gledajte, u jednom slučaju je svekrva uzela novce. Onda su nezadovoljni oni koji već dvije godine žive u inozemstvu pa su se sad vratili i traže obnovu. Nezadovoljni su oni koji nisu građani RH ili oni koji imaju dvije ili tri kuće a mi obnavljamo samo jednu. Ja razumijem to nezadovoljstvo, ali mi poštujemo zakone i trošimo novac poreznih obveznika zbog čega imamo jasne kriterije. Stopostotne obnove nikad neće ni biti.”

Je li se nešto napravilo i na prevenciji od novih poplava? Nasip koji je popustio bio je relativno nov.

”To je bio rekonstruiran nasip. Sada je to još jedanput kvalitetno sanirano i ja se nadam da tih tragedija više neće biti”, zaključila je ministrica Anka Mrak Taritaš.