Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Vijesti 23. kol 201519:07 > 19:08
Morgue File/Ilustracija

Prigodnom komemoracijom u nedjelju je u mjestu Bilima kod Mostara, gdje se gradi najveći spomen kompleks hrvatskim i drugim žrtvama, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima kojemu su nazočili najviši predstavnici vlasti Hrvata u BiH, izaslanstvo HDZ-a Hrvatske te izaslanstvo njemačkog CDU-a.

Spomen kompleks Groblja mira na Bilima zamišljen je kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata gdje bi se trebalo podignuti preko 50.000 križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, uglavnom Hrvata.

Svetu misu i propovijed predvodio je don Željko Majić, generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije, koji je istaknuo kako su svi totalitarizmi nanijeli nemjerljive rane, a da ovakvo obilježavanje šalje jasnu opomenu na te događaje i iskazuje pijetet prema žrtvama.

“Potrebno je ukazati na količinu zla fašizma i nacizma iz II. Svjetskog rata, ali i komunizma koji je u pojedinim svojim oblicima nadmašio fašizam i nacizam zajedno”, rekao je don Majić.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović istaknuo je da treba otrgnuti od zaborava svaku žrtvu iz II. Svjetskog rata.

„Ono što trebamo otrgnuti od zaborava je svaka žrtva, svakog proteklog rata, i u tome se ne smijemo zagubiti u prošlosti nego gledati u budućnost“, rekao je Čović.

Upozorio i kako se ne smije zaboraviti žrtva šestorice dužnosnika Herceg Bosne kojima se sudi u Den Haagu. “Jesu li oni zaboravljeni i smiju li biti, a bili su tu da bi spriječili mogućnost da se Hrvatima ponovi ono što se dogodilo prije 70 godina”, dodao je Čović.

Dopredsjednik HDZ-a Damir Jelić, izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka, pozvao je na zajedništvo Hrvate iz dviju domovina.

Dopredsjednik povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić rekao je da ono trenutačno popisuje pobijene Hrvate katolike u Drugom svjetskom ratu, poraću i u jugokomunističko vrijeme. “Trebala je to uraditi hrvatska država, ali nije jer su na vlasti ili pri njoj opet bili pristalice propale jugokomunističke namisli”, rekao je fra Stojić.

Clarsen Ratz, tajnik EU parlamentarca Dietera Lebrecht Kocha koji je dopredsjednik njemačkog CDU-a položio je zajedno s drugim visokim izaslanstvima vijence i zapalio svijeće za sve žrtve proteklih ratova.