Pusić u Beču: Hrvatska nije cilj izbjeglica, ali smo spremni

Vijesti 27. kol 201513:16 > 13:20
N1

Šest zapadnobalkanskih premijera, šefovi vlada Hrvatske i Slovenije, njemačka kancelarka Angela Merkel i još nekoliko čelnika europskih zemalja i predstavnici Europske unije razgovaraju u četvrtak u Beču o prekograničnim infrastrukturnim projektima ali i izbjegličkoj krizi, najvećoj od Drugog svjetskog rata.

U Beču se nalazi i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je na konferenciji za medije komentirala mogući priljev većeg broja izbjeglica u Hrvatsku.

“Što se Hrvatske tiče, mi jesmo spremni za to, imamo i korelaciju na razini pomoćnika ministara. Međutim, upravo zato i kažem da ovo prelijevanje, jer sve naše zemlje nisu cilj, cilj su u ovom trenutku većini izbjeglica Njemačka i Švedska i princip po kojem se puštaju ti ljudi da prolaze kroz različite zemlje kako bi problem prešao negdje drugdje nije rješenje.

Mi jesmo spremni i svakako ćemo biti spremni, ali smatramo da problem treba rješavati tamo gdje se on u ovom trenutku nalazi, uključujući i tu Njemačku i Švedsku koje su na neki način pod najvećim pritiskom”, kazala je ministrica vanjskih poslova.

Podsjetimo, na Zapadnobalkanskom summitu šest zapadnobalkanskih premijera, šefovi vlada Hrvatske i Slovenije, njemačka kancelarka Angela Merkel i još nekoliko čelnika europskih zemalja i predstavnici Europske unije razgovaraju u četvrtak u Beču o prekograničnim infrastrukturnim projektima ali i izbjegličkoj krizi, najvećoj od Drugog svjetskog rata.

Na summitu zapadnog Balkana sudjeluju albanski premijer Edi Rama, srbijanski Aleksandar Vučić, bosanskohercegovački Denis Zvizdić, crnogorski Milo Đukanović, makedonski Nikola Gruevski i kosovski Isa Mustafa.

Hrvatsku i Sloveniju, zemlje koje se doživljava kao neku vrstu poveznice i karike između Unije i zemalja regije, predstavljaju premijeri Zoran Milanović i Miro Cerar, što je njihovo prvo sudjelovanje na istom sastanku nakon izbijanja arbitražne afere.