Milanović umirovljenicima: Igrat ćemo se po novim pravilima

Vijesti 29. lis 201412:59
Cropix/Nikša Duper

Premijer Zoran Milanović poručio je danas umirovljenicima kako se sustav generacijske solidarnosti na primjeru njihove generacije "igra zadnji puta" u novijoj hrvatskoj povijesti, jer slijede nova pravila po kojima će se za mirovinu morati zaraditi na drugi način.

“Generacijska solidarnost se na primjeru vaše generacije igra zadnji puta u novijoj povijesti ove zemlje, a nakon toga dolaze nova pravilapa za svoju mirovinu i za mirovinu mojih vršnjaka i mlađih od mene morat ćemo zaraditi na neki drugi način”, istaknuo je Milanović kao gost na 11. redovnoj izvještajnoj skupštini HSU-a.

Dodao je da će država, i kada ne bude sustava solidarnosti, uvijek biti tu “da uskoči jer ne može dići ruke od svega”, ali će se morati igrati po nekim drugim pravilima.

“Jesmo li zato što smo više od milijardu kuna više u ove nepune tri godine odvojili za indeksaciju mirovina klijentelisti ili vodimo jasnu politiku? Na stvari je ovo drugo”, kazao je premijer.

Klijentelizam se, rekao je, obraća direktno, manjoj grupi, koketira s njom i kupuje. “To ne mora čak niti biti kriminal, ali je moralno i ekonomski neprihvatljivo, a ovo što mi radimo je moralno prihvatljivo, a ekonomski nužno”, ustvrdio je premijer. Poručio je i kako 1,3 milijuna umirovljenika nisu ničija privatna parcela.

“Nitko na njihovu podršku kao jedinstvenog biračkog tijela ne može računati i stoga ono što radimo, radimo iz uvjerenja i osjećaja dužnosti i ne možemo biti sigurni što će biti za 20-30 godina”, naglasio je.

“Moramo šteđeti i ulagati, moramo preuzeti određene kreativne rizike i to je rizik moje generacije”, ustvrdio je premijer i dodao da, kada govorimo o dostojanstvenom životu umirovljenika, njega nije bilo ni ranije, a nema ga ni danas.