Zbog poplava u Karlovcu opća opasnost, počela evakuacija

Vijesti 13. ruj 201414:22 > 15. ruj 2014 08:30
CROPIX/Robert Fajt

Na području Karlovca proglašeno je stanje opće opasnosti zbog prijetnje od poplava. Jutros oko 9 sati gradom su odjeknule i sirene, kada je počela i evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu te iz Pokupske doline.

Prema najnovijim informacijama, Korana toliko brzo raste da je potrebna sva moguća pomoć, a stožer za obranu je pozvao sve stanovnike da pomognu. Mjesto okupljanja za organiziranu pomoć je Foginovo kupalište na Korani.

Reporterka N1 Vanja Kranic s terena doznaje kako je počela evakuacija, no mnogi ne žele napustiti svoje kuće.

 “Hidrološka situacija je vrlo teška. Vodni val Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo za 24 do 36 sati. Riječ je o povijesnim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara. Osim opasnosti od spajanja dva vodna vala, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimetara”, objasnio je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Od noćas je na snazi izvanredno stanje, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je u prvom redu zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom. U gradu na četiri rijeke aktivirano je i oko sto vojnika, 120 vatrogasaca sa šest čamaca, 15 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki. Karlovačko područje posjetit će i predsjednik Ivo Josipović.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornome metru, još i više u gornjem toku slijeva rijeke Korane, a tijekom dana se očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji je vodostaj 795 centimetara. Kupa neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

“Nikada u povijesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina pa smo se odlučili na evakuaciju”, poručio je gradonačelnik Damir Jelić.

U Hrvatskoj Kostajnici mještani sa strepnjom i velikom pozornošću prate vodostaj Une, ali i njezinih pritoka iz BiH, s obzirom na to da i ondje pada obilna kiša. U 10 sati u Sisku se sastao Stožer za zaštitu i spašavanje,a tijekom dana će se na području Letovanića i Žažine rasporediti 120 hrvatskih vojnika te na sunjskom području dodatnih 100 vojnika kako bi bili u pripravnosti ako zatreba. Vodeni val rijeke Kupe u Letovaniću se očekuje navečer.

Zbog obilne kiše koja je noćas padala na sjeveru Hrvatske došlo je do izlijevanja rijeka Plitvice i Bednje. Najteže je bilo u mjestima Tužno, Jalkovec, Jalžabet gdje je rijeka došla do nekoliko kuća