Dokumenti otkrili: Linić je ipak bio pod istragom

Vijesti 09. ruj 201518:24 > 18:26
N1

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu Hini da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima.

Linić je objasnio je kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

PN USKOK je tada, kaže Linić, od Ureda za sprječavanje pranja novca zatražio da provjeri prijavu po kojoj je Maji Čule u SAD u torbi odnio milijun dolara.

Linić ne zna tko je podnio tu prijavu, ali ističe kako je “suludo od Ureda za sprječavanje pranja novca tražiti da provjeri transakciju, a istodobno tvrditi da je novac odnesen u torbi”. Rekao je kako je, na temelju takve prijave, “na temelju ničega”, policija pokrenula i međunarodnu suradnju pa su Maju Čule ispitali u SAD-u.

Dodao ke kako je policija istodobno provjeravala i prijavu da je s Franolićem i Kneževićem, uz kojega ga se vezivalo u aferi Riječke tržnice, kupio vilu u Švicarskoj. Tvrdi i da je policija pritom nezakonito koristila presretače koji su njega i njegove prijatelje slijedili izvan autocesta, o čemu, kaže, svjedoči službeno izvješće o korištenju presretača na temelju kojega su u policiji prije nekoliko mjeseci provedene i određene smjene.

Da ga se nezakonito prati Linić je tvrdio još od razlaza sa Zoranom Milanovićem, nakon kojega je početkom lipnja prošle godine isključen iz SDP-a. Svoje je sumnje prijavio i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je, međutim, u srpnju 2014. njegove navode proglasio neutemeljenima.

Linić je najavio da će, na temelju dokumenta koji je u srijedu procurio u javnost, zatražiti da Odbor ponovo istraži njegov slučaj.

“Odbor je odbio moju predstavku bez ikakve istrage, na bazi očitovanja policije, a sad se vidi da su lagali i da sam žrtva progona”, rekao je Linić Hini te dodao da će od toga saborskog tijela zatražiti da odgovori “zašto se laže i vara i kako je moguće da Odbor nema mehanizme kontrole nad radom policije”.

Posebno ga je pogodilo što je u cijelu priču uključena njegova obitelj. “Koliko veliko može biti ludilo osoba koje radi svog političkog probitka idu dirati u svetinje kao što je obitelj”, pita se Linić.