Varao državu 21 godinu: Razotkriven lažni ratni invalid

Vijesti 09. ruj 201520:09 > 20:10
Morgue File/Ilustracija

Policijska uprava Brodsko-posavska završila je u srijedu istragu u kojoj je utvrđeno da je 45-godišnji Novogradiščanin priskrbio lažne dokaze o ranjavanju u Domovinskom ratu.

Novogradiščana sumnjiče da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu kako bi ostvario prava na osnovu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na osnovu dokumentacije o ranjavanju, a do kojega nije došlo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Policija ga tereti da je doveo u zabludu nadležne državne institucije te je, od veljače 1994. do lipnja 2015. godine, ostvario određena prava kroz koja je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od nekoliko stotina tisuća kuna.

Policija će protiv njega Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare. Prijava se temelji na osnovu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.