Linić o bivšim kolegama: Javno bi me objesili

Vijesti 10. ruj 201511:53 > 11:57
N1

Nezavisni saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić u četvrtak je 'glavnim razlogom' za napuštanje sabornice, gdje se govorilo o 'slučaju Linić', označio istup bivšeg stranačkog kolege Igora Dragovana, a zbog svog 'slučaja' prozvao je i premijera, ministra unutarnjih poslova, načelnika PN USKOK-a.

Kršio sam Poslovnik, no ono što je najveći razlog (…) je Igor Dragovan, čovjek s kojm sam 25 godina gradio sustav SDP-a, koji se glasno smijao na optužbe u vrijeme HDZ-a da imam novce u frižideru (…), on danas veli normalno je istraživati Slavka Linića, objasnio je Linić novinarima ispred sabornice.

Duboko je razočaran ponašanjem bivših stranačkih kolega.

“Razočarenje je kad gledate moje kolege, do jučer su me branili svim silama, danas bi me javno vješali, više-manje za mene, ali im ne mogu oprostiti da diraju nevine ljude”, istaknuo je Linić.

“Znači, sada kad to radi policija po njihovu nalogu, onda je to sve regularno, kad je to radio HDZ onda smo se itekako branili, svi su bili uz mene. To je nemoralno, nisam mogao izdržati i zato sam reagirao i kršio Poslovnik”, kaže zastupnik.

Prstom upire i u premijera Zorana Milanovića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i načelnika PNUSKOK-a Marija Bertinu.

“Hoćemo govoriti o Spačvi, prvi dan kad je otvorilo istragu Državno odvjetništvo je imalo jasne podatke da nema ništa, šest mjeseci nisu mogli dati odgovor. Znate zašto, policijski USKOK je odbijao, Bertina i Ostojić su odbijali da zaključe predmet koji su po svojoj volji otvorili”, tvrdi Linić.

“Šest mjeseci se moje ime povlačilo, šest mjeseci sam bio kriminalac koji je ukrao 30 milijuna kuna. Hoćete reći da je to normalan rad policije, da to nisu progoni”, upitao se Linić pred novinarima i zaključio da je “sve to po nalogu Milanovića”.

Bivši SDP-ovac u srijedu je potvrdio da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što tumači kao “dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić”.

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

Linić kaže da ne zna kako bi cijela priča mogla završiti.

“Papir koji sam dobio, dobio sam od novina, prema tome niti znam, niti mogu saznati što se događa”, tvrdi.

Kritičan je i spram rada Državnog odvjetništva.

Kad ga se, kaže, optuživalo da ima novac u Italiji, Državno odvjetništvo je to radilo tri godine. Prije toga je s odvjetnicima morao ići u talijansko pravosuđe da bi talijansko odvjetnišvo provelo istragu ima li račun, tek onda je Državno odvjetništvo završilo.