Ne smijemo dozvoliti isključenje struje i plina siromašnima

Vijesti 10. ruj 201514:51 > 14:58
N1

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala prijedloge zakonskih izmjena kojima se dovršava regulatorni paket za početak primjene modela naplate solidarne naknade kojom bi se pokrivao dio troškova za energiju socijalno ugroženim građanima.

Izmjenama Zakona o energiji ispunjavaju se pretpostavke za osiguravanje sigurne opskrbe siromašnih građana, i to na način da se jasno odredi koncept ugroženih kupaca, poručio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

‘Ne smijemo dozvoliti mogućnost isključenja plina ili struje socijalno ugroženim građanima u kritičnim trenucima. Solidarna naknada bit će tri lp/kWh, ali s opskrbljivačima smo dogovorili model koji neće opteretiti četiri milijuna građana’, rekao je Vrdoljak.

‘Našli smo model gdje se ne ugrožava niti njihov cash-flow i prihode, a zaštitili smo najugroženije. Najlakše je bilo poskupjeti energiju za pet posto, ali pola godine smo tražili model da ne opteretimo ostale građane’, kazao je Vrdoljak.

Riječ je, nadodao je premijer Zoran Milanović, o europskoj mjeri koju imaju i druge članice EU-a.

‘Ovo je socijalna i fiskalno razumna mjera iza koje su mjeseci i mjeseci upornog rada i razgovora, to nije nikakav jeftini populizam, upravo suprotno’, kazao je Milanović.

Zakonskim izmjenama određuje da će se iznos solidarne naknade, način prikupljanja, kriteriji i mjere zaštite te obveze operatera sustava i dobavljača odrediti Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, donesenoj na prošlotjednoj sjednici Vlade, piše Tportal.