Karamarko: Milanović se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz

Vijesti 10. ruj 201520:08 > 20:14
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji u određenom datumu, s tuđom karticom koja je u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba za izbore.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za javnu televiziju poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji u određenom datumu, s tuđom karticom koja je u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba za izbore.

‘Međutim, vlasnik te kartice su hrvatski građani i sve će to platiti hrvatski građani’, kazao je Karamarko.

Nove je odluke premijera Milanovića nazvao predizbornim populizmom, prenosi HRT.

Karamarko je time uzvratio Milanoviću, koji je Karamarka prije dva dana optužio da je politička kukavica, te da bi postao agent banaka u slučaju da dobije izbore, a pritom mu je spočitnuo da ne govori engleski.

“Gospodin premijer tu i tamo ima neke čudne izjave. Biti politička kukavica nakon što tri i pol godine na čelu ove stranke pobjeđujem na svim izborima, i biti spreman služiti ovom narodu kada pobjedimo, to nije kukavičluk”.

“Politički kukavičluk bi mogao biti neuspješni premijer. Politički kukavičluk je kad čovjek koji loše radi, koji je neuspješan, nema hrabrosti to priznati sebi i drugima”, rekao je Karamarko.

Na pitanje uči li engleski, kako je to premijer rekao, pod stare dane odgovorio je cinično – “da, sad sam u 97. godini, 98”, i nastavio: Naravno, služim se engleskim, ali ne prevodim Shakespearea. Ni jedan ozbiljan razgovor sa strancima, sve što sam radio, nije bilo bez prevoditelja. Pogotovo kao premijer – neću ulaziti u razgovore bez prevoditelja. Sudbina nekog dogovora ne može ovisiti o nijansama mog poznavanja engleskog jezika, dodao je.

“Vidjeli smo premijer navodno dobro govori engleski jezik, a vidjeli smo koliko je investicija ušlo u Hrvatsku. On je dobar anglist, ali vidite koliko je to koristi Hrvatskoj donijelo. Uvjet za dobrog premijera je da doista želi služiti svom narodu”, rekao je.

Karamarko je odbacio i optužbe da je agent banaka.

“Agenti banaka i sluge banaka su oni koji su Hrvatsku doveli pred dužničko ropstvo. Crnogorski model kaže da problem rješavaju banke, dužnici i Vlada. Model koji nudi naša Vlada kaže da banke sve rješavaju. To je populistička mjera”.

Karamarko je odbio izravno odgovoriti je li spreman na sučeljavanje s Milanovićem.

“Milanović tim sučeljavanjem želi profitirati u zadnji čas. Način na koji on to radi, osobnim vrijeđanjem, nije dobar. Ja njega nisam vrijeđao i neću vrijeđati. Ja želim hrvatskom narodu reći kako ćemo smanjiti broj nezaposlenih, ja želim hrvatskom narodu predočit naš program i našu perspektivu. Šta se on ima sa mnom suočavati, on mora objasniti hrvatskom narodu što je učinio”.

Komentirao je i slučaj Slavka Linića, koji tvrdi da ima dokaze da je policija lagala saborskom istražnom povjerenstvu, prenosi Jutarnji list.

“Bilo je indicija da vladajuća stranka zloupotrebljava neke dijelove sustava. Bilo je već indicija u nekim drugim slučajevima. Ako je to tako, onda netko mora dati ostavku. U drugim zemaljama zbog ovakvih stvari pada Vlada”.

Upitan ima li neformalni pakt s bivšim predsjednikom Josipovićem, Karamarko je odgovorio da nema.

“Mi već imamo domoljubnu koaliciju koja je uspješna, i koja pobjeđuje. Međutim, kada formiramo Vladu, kada svi vide naš program, tada me neće biti briga za ideološke podjele. Zanimat će me koliko žele da dobro živimo, koliko žele da Hrvatska prestane biti mišja rupa Europske unije”, rekao je.