Ivošević: HNB je bio beskoristan u cijeloj priči o franku

Vijesti 15. ruj 201522:06 > 22:28
N1

Gost Dnevnika bio je Božo Ivošević iz udruge Franak.

Povodom istupa Udruge Franak u vezi s Hrvatskom narodnom bankom i prosvjeda najavljenog za 16. rujna 2015. oglasila se i Hrvatska narodna banka.

“Hrvatska narodna banka želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine.

Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom”, stoji u priopćenju, a na sve je reagirao i Ivošević.

Jesu li kritike koje upućujete prema HNB-u pretjerane i doprinose li rješavanju problema?

“Nas kritike HNB-a ne zanimaju i njihova reakcija je očekivana. Oni reagiraju na sve naše postupke. Naši postupci nisu hir, pogotovo ove godine koja nas je dovela do prosvjeda. Želimo da HNB shvati svoju ulogu, oni trebaju zaštiti naše interese. Svojim neradom i držanjem sa strane su se trudili da se ništa ne promijeni. Jednostavno su bili beskorisni u cijeloj priči”.

Guverner HNB-a Boris Vujčić se odlučio samo na priopćenje, ali smo komunicirali s njim i mimo priopćenja i kazao nam je da smatra kako još uvijek ima prilike za razgovor.

“Mi nikada nikog nismo odbili, on može pozvati ministra Lalovca, Milanovića, Grčića i s njima nastaviti razgovore. Mi ne možemo donositi zakon, ali možemo koristiti demokratske metode koju ćemo koristiti i sutra ne bi li se i HNB uključio u rješavanje problema. Mislimo da su si sami zabili autogol”.

Ostajete li i dalje pri odluci o prosvjedu, koju poruku šaljete?

“Poruka je da se HNB značajno uključi u rješavanje ovog problema. Donošenjem zakona nisu se riješili svi problemi. Oni moraju pomoći u rješavanju kaosa u bankarskom sekotru koji nije savršeno reguliran u Hrvatskoj. Na HNB-u je velika odgovornost u ostvarivanju monetarne i financijske stabilnosti države. Dok oni stoje sa strane i ne čine ništa”.

“Mi se iskreno nadamo da ćemo u Saboru dobiti i postići konsenzus u donošenju ovog zakona. Ima jako puno dobrih amandmana. Želimo da se riješe svi krediti u švicarskom franku. Poslali smo i prijedloge ministarstvu financija. Mislili smo na sve. Koliko ćemo na kraju dobiti to ne znamo. Želimo da se definiraju te kamate, zašto su one kod nas toliko veće, to je između ostalog, i greška HNB-a”, zaključio je Ivošević.