UŽIVO: Više od tisuću izbjeglica ušlo u Hrvatsku

Borna Filic/PIXSELL

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije od sinoć se preusmjeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom.

Razvoj događaja pratite na N1:

21:55 Neki od tražitelja azila u Hrvatskoj koji su smješteni u hotelu Porin ne žele napustiti to područje zbog prihvata novih izbjeglica jer su se integrirali u tu sredinu i žele ostati živjeti na tom mjestu. Njih 15-ak stoji na livadi i ne zna što da rade, dok su ostali prihvatili da ih se preseli na novu lokaciju, javlja reporter N1 Veljko Skenderija.

21:38 Ministri unutarnjih poslova Srbije i Hrvatske Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić sastali su se u srijedu navečer u Beogradu i razgovarali o migrantskoj krizi u regiji, prioćio je srbijanski MUP.

Stefanović i Ostojić dogovorili su da policije dviju država budu u stalnoj komunikaciji kako bi kroz razmjenu informacija pratili situaciju poslije odluke Mađarske da blokira granicu, te sukoba u srijedu mađarske polcije s migrantima na prijelazu Horgoš.

21:35 Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je Prihvatni centar u Ježevu.

21:29 Do 20.50 sati Republika Hrvatska prihvatila je ukupno 1191 osobu. Od tog broja 818 je muškaraca, 189 žena te 184 djece. U registracijskom centru u Ježevu trenutno se nalaze 303 osobe.

Tijekom večernjih sati potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sastao se sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Dolazak ministra Ranka Ostojića očekuje se oko 22 sata ispred PP Tovarnik dati izjavu za medije.

21:06 Hrvatska se može nositi s nekoliko tisuća migranata, ali ne i s desecima tisuća ljudi, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ističući da bi u tom slučaju Hrvatska zatražila pomoć europskih i izvaneuropskih zemalja.

21:01 Slovenija će u srijedu od ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendirati Schengenski režim, rekli su u srijedu slovenski premijer Miro Cerar i ministrica unutarnjih poslove Vesna Gjerkeš Žnidar.

20:58 Vlak HŽ-a za izbjeglice krenuo je iz Vinkovaca za Tovarnik. Nakon dolaska, policija će u vlak ukrcati izbjeglice. Kad će krenuti još se ne zna, kao niti točna lokacija na koju će odvesti izbjeglice. Ne zna se idu li u Zagreb ili neki drugi grad poput Siska ili Kutine.

U Tovarnik, prema nekim navodima, treba stići i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

20:30 Više od tisuću izbjeglica dosad je ušlo u Hrvatsku, javlja reporterka N1 Vanja Kranic.

20:00 Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić apelira na državu i nadležne službe da ubrzaju proces transporta izbjeglica iz Tovarnika u smještajne kapacitete MUP-a. Više pročitajte OVDJE.

19:42 Gost Dnevnika N1 bio je stručnjak za pitanja terorizma i društva Mirko Bilandžić koji je rekao da nije čudo da stanovništvo osjeća strah od izbjeglica “uz antiterorističu histeriju” koja vlada. “U globalu ovo je dominatno humanitarno pitanje”. Više pročitajte OVDJE.

 19:35 I četvrti autobus s izbjeglicama stigao je u registracijski centar u Ježevu

19:31 PU vukovarsko-srijemska i dalje u nadzoru državne granice zatiče osobe u nezakonitom prelasku državne granice. Do 19 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 892 migranta od toga 360 ih je upućeno u registracijski centar u Ježevu. U tijeku su pripreme za uspostavu i drugih registracijskih centara i objekata za smještaj.

U tijeku je organizacija privremenog premještaja tražitelja azila koji su otprije smješteni u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu u Porinu. Oni će biti premješteni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Na taj način Porin će se od sutra do daljnjega koristiti samo za potrebe registracije i smještaja ranjivih osoba iz migracijske krize i potencijalne tražitelje azila.

19:27 Reakcije političara na dolazak izbjeglica u Hrvatsku pogledajte OVDJE.

18:48 Sigurnosni savjetnik mađarskog premijera rekao je da je u sukobima na granici sa Srbijom u Horgošu dosad ozlijeđeno dvoje djece nakon što su bačena preko sigurnosne ograde te 20 policajaca.

18:28 Vlak koji je stigao u Tovarnik može prevesti oko tisuću ljudi, a moguće je da će večeras krenuti u Ježevo kod Dugog Sela.

I Ježevu se trenutno nalazi 163 izbjeglica. Zasad nema podataka da je itko od izbjeglica zatražio azil u Hrvatskoj. Najprije su dovezene ranjive skupine poput žena i djece kako ne bi dugo čekali na granici. Nakon toga bit će prebačeni u zagrebački hotel Porin.

18:18 Do 18 sati u Hrvatsku ušlo 576 izbjeglica, potvrdili su iz MUP-a za N1.

18:15 Mađarska je u srijedu izvijestila Srbiju da je naredila zatvaranje graničnog prijelaza Riszke-Horgos između dvije zemlje na 30 dana, nakon što su u tom području izbili sukobi između migranata i policije, potvrdilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Mađarske su vlasti također pozvale Srbiju da reagira na migrante koji su”napali” mađarsku policiju na granici.

18:10 Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi stožer bit će zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstva – socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava, ministarstva zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

18:05 U Vinkovce je iz Zagreba stigao vlak za prihvat izbjeglica. Vlak je u Vinkovce stigao u 16 sati i 47 minuta i HŽ čeka upute Ministarstva unutarnjih poslova u vezi s ukrcajem, izvijestila je glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza Ivana Čubelić.

Vlak s 11 vagona krenuo je u srijedu u 13,08 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Glasnogovornica Čubelić rekla je telefonom Hini da se još ne zna odredište vlaka. Mediji pišu kako će se vlak vratiti u Zagreb, a izbjeglice smjestiti u Centar za azilante u Dugavama.

18:00 Oko 16:30 sati u Tovarnik je pristigao jedan bračni par s malenim djetetom.

Dijete im je u svom naručuju neko vrijeme pridržao i hrvatski policajac jer je obitelj s policijom obavljala razgovore. Više pročitajte OVDJE.

17:25 U Ježevo je prije nekoliko trenutaka stigao i treći autobus s izbjeglicama.

17:20 U Ježevo je stigao i drugi autobus s izbjeglicama. U njemu se uglavnom nalaze žene i djeca, a ima i nekoliko mladića.

Vlada je objavila da će, kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku. Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić,

17:05 Od jutra do poslijepodnevnih sati Hrvatski crveni križ (HCK) podijelio je izbjeglicama značajne količine hrane i higijenskih potrepština, a u srijedu je u podjeli sudjelovalo 70-ak volontera Crvenoga križa, doznaje se od glasnogovornice Katarine Zorić.

Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović

Na terenu zasad dovoljno volontera

Podijeljeno je 2000 litara vode, 3000 peciva za doručak, tisuću komada konzervirane hrane (halal), 50 litara mlijeka, 60 kilograma jabuka, 10 kilograma grožđa te slatkiši za djecu. Od higijenskih potrepština podijeljeno je: 1500 higijenskih artikala (dezinfekcijska sredstva, sapuni, maramice), 50 deka, 15 setova prve pomoći, 100 komada higijenskih proizvoda za djecu i 2500 maski i rukavica (za izbjeglice, policiju i volontere).

Iz Hrvatskog crvenog križa poručuju kako je zasad na terenu dovoljno volontera te da će u slučaju pojačanih potreba osigurati veći broj ljudi.

16:45 I treći autobus krenuo je iz Tovarnika za Ježevo. Dosad ih je pristiglo 100-tinjak. Dio izbjeglica trebao bi se smjestiti i u hotel Porin. Svi oni koji budu tražili azil će biti prebačeni u Kutinu. U Ježevu su počeli podizati i šatore. Pretpostavlja se da će u 200-tinjak ljudi prespavati u Ježevu.

16:45 Na graničnom prijelazu Hargoš 2 gori i vatra. Dim se diže visoko u zrak. Više pročitajte OVDJE.

16:35 U Splitu su sinoć osvanula dva grafita protuislamskog sadržaja. Muslimanske izbjeglice, prema vandalima koji su ispisivali grafite, nisu dobrodošle ni u Split, a ni u ostatak Hrvatske.

Policija je obaviještena o grafitu u Marmontovoj oko ponoći, a jutros su dobili informaciju da se sličan grafit pojavio i na južnom ulazu u marjanski tunel na Mejama. Komunalno redarstvo Grada Splita odmah ih je prebrisalo.

Sumnja se da iza grafita stoji Facebook zajednica “Islamist refugees are NOT welcome in Croatia”. Više pročitajte OVDJE.

Drama na srpsko.mađarskoj granici

16:33 Nekoliko stotina izbjeglica probilo je u srijedu oko 15 sati ogradu od bodljikave žice na granici Srbije i Mađarske, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za razbijanje prosvjeda.

Izbjeglice su na jednom mjestu na graničnom prijelazu “Horgoš 2” probile ogradu, prosvjeduju i gađaju policiju plastičnim bocama. Više pročitajte OVDJE.

16:25 Vijeće za nacionalnu sigurnost u Saboru će u petak u 16 sati raspravljati o izbjegličkoj krizi.

16:16 Izbjeglice i dalje gotovo svakog trenutka pristižu u Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat migranata, odakle ih se upućuje prema Ježevu, gdje je prvi autobus stigao nešto prije 16 sati.

‘Djeca su gladna i bosa, spavaju vani’

15:55 Liječnik u zdravstvenoj ambulanti u Tovarniku dr. Shoukry Nizar, Sirijac iz grada Alepa koji je oženjen Hrvaticom i smatra se Hrvatom, stavio se na raspolaganje hrvatskoj policiji kao tumač u razgovoru s izbjeglicama koje stižu u Hrvatsku.

Dr. Nizar je u srijedu u Tovarniku novinarima izjavio da je sve ovo što se događa tužno i da se tako nešto može dogoditi svakome. “Gledam žene i djecu kako hodaju gladni, spavaju vani u nemogućim uvjetima i svaki čovjek mora reagirati na humani način”, rekao je dr. Nizar.

Pohvalio je rad hrvatske policije koja je “napravila veliki posao s izbjeglicama i pružila im toliko potreban mir”.

15:40 Kutina je spremna za prihvat izbjeglica i potrebitih. Sukladno sporazumu s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u gradu će biti smještene ranjive skupine, posebno maloljetnici, obitelji s djecom te trudnice, priopćio je kutinski gradonačelnik Andrija Rudić.

#slider_0

15:28 Do 14 sati u PP Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat izbjeglica, primljene su ukupno 373 osobe (225 muškaraca, 75 žena, 73 djece). Oko 13.30 sati jedna obitelj je kolima Hitne medicinske pomoći prevezena u Opću županijsku bolnicu Vukovar, zbog problema žene u trudnoći, javlja MUP.

14:30 Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić potvrdio je u srijedu da su prema Ježevu, Sisku i Kutini krenula tri autobusa s izbjeglicama.

“Ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao, a mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi”, rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

14:10 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao da je Zagreb spreman za prihvat izbjeglica koji su krenuli iz Tovarnika.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično.

13: 45 Vlak za prihvat izbjeglica sa 11 vagona krenuo je u srijedu u 13,08 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora za Vinkovce u koje bi trebao stići u 16,39 sati.

13:35 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Saboru da Hrvatska u idućih nekoliko dana očekuje priljev čak četiri tisuće izbjeglica. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku registrirano je oko 350 izbjeglica.

Oko 12,45 sati prvi autobus s izbjeglicama napustio je policijsku postaju Tovarnik i krenuo prema Kutini i Sisku.

U njemu se, koliko se moglo vidjeti, nalaze uglavnom žene i djeca. Policija i inače prvo ‘obrađuje’ ranjive skupine izbjeglica, uključujući žene i djecu. U krugu Policijske postaje Tovarnik u ovom trenutku nalazi se 300-tinjak izbjeglica.

12:35 Mještani Tovarnika neprestano dolaze i raspituju se kako mogu pomoći izbjeglicama, obilaze ih i nude ih hranom…

12:30 HŽ je spreman ustupiti vlakove za prijevoz izbjeglica, ali tek onda kada policija to zatraži. Zasad nisu tražili i zasad u HŽ-u ne daju izjave o tome.

12:25 Sve teče u redu i bez problema, a ekipe na terenu spremne su za prihvat izbjeglica koje granična policija zatekne na tlu Republike Hrvatske.

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su u prostoru oko policijske postaje u Tovarniku gdje su primljene izbjeglice te im dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine.

Za 15 sati najavljena je iduća tiskovna konferencija PU vukovarsko-srijemske.

Prebacuju se u Sisak, Kutina, Zagreb…

11:20 Nakon registracije izbjeglice se policijskim vozilima prebacuju u MUP-ove smještajne kapacitete u Sisku,Kutini, Zagrebu… gdje će se provjeriti traže li azil ili žele nastaviti dalje. Postupak readmisije se ne provodi.

11:15 Do 11 sati u Hrvatsku je ušla 181 izbjeglica. Dosad nitko nije odbio registraciju, kazali su u izjavi za medije iz policije.

11:00 U krugu policijske postaje u Tovarniku u srijedu prijepodne nalazi se 100-njak izbjeglica i u tijeku je njihova registracija, a uglavnom je riječ o osobama pristiglim sa srbijanskog graničnog prijelaza Šida, doznaje se od načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarko-srijemske županije Zdravka Kelića.

“Operativne snage zaštite sustava i spašavanja do kraja dana na ovome području očekuju oko 500 izbjeglica koji su krenuli sinoć autobusima iz Preševo sa srpsko-makedonske granice”, rekao je Kelić, dodavši da će se izbjeglice naknadno u organiziranim prijevozom prevoziti prema Zagrebu.

Pomoć izbjeglicama

10:50 Ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da će na svojim stanicama objaviti vijest koja će se u što kraćim vremenskim intervalima ažurirati s podacima o ulasku izbjeglica u Republiku Hrvatsku, kao i drugim podacima koji će u tom trenutku biti poznati.

10:45 Prema posljednim informacijama iz Tovarnika, u to mjesto svako malo pristižu nove grupe izbjeglica, policija ih dočekuje u poljima i maricama ih dovodi u postaju. Očekuje se da će u Tovarnik početi pristizati autobusi koji će izbjeglice voziti u smještajne kapacitete MUP-a. Prilikom odvoženja ljudi prednost će imati majke s djecom, javlja reporterka naša Vanja Kranic.

Liječnička pomoć izbjeglicama

Izbjeglicama se po dolasku u Tovarnik pruža liječnička pomoć. Među njima, na sreću, nema teže bolesnih ili ozlijeđenih, no mnogi su izranjavani, iscrpljeni i umorni pa im se pruža pomoć.

Djelatnici Crvenog križa dijele izbjeglicama hranu i vodu.

10:00 Premijer Milanović potvrdio da je u Hrvatsku noćas ušlo 150 izbjeglica iz Sirije. Kroz Hrvatsku će moci proći, kaže. Ne očekuje izbjegličku krizu kao na srpsko-mađarskoj granici. Ipak će s predsjednicom održati sjednicu VNS-a, javlja reporterka N1 Nikolina Zavišić.

9:30 Izbjeglice prolaze registraciju, a zatim ih se vozi prema pripremljenom smještaju. Zasad nema problema, kažu u Stožeru.

09:00 Policija u maricima dovodi izbjeglice iz polja na registraciju.

08:45 Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica.

Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.

Preko polja do Hrvatske

08:35 Kukuruznim poljima kreću se skupine izbjeglica prema Hrvatskoj. U policijskoj postaji traju razgovori, stigla je prevoditeljica. Kolona policijskih vozila krenula je prema poljima preko kojih izbjeglice pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku.

08: 15 Reutersov kamerman u srijedu je vidio desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj.

Srbijanski mediji prenose da su preusmjereni autobusi s izbjeglicama koji su preko Makedonije stigli na jug Srbije i koji su ih dosad prevozili na sjever prema granici s Mađarskom.

Na hrvatskim graničnim prijelazima s Republikom Srbijom još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbjeglica iz Sirije, izjavio je jutros glasnogovornik Policijske vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Prve izbjeglice stigle u Hrvatsku

08:00 Reporterka N1 Vanja Kranic iz Tovarnika je jutros izvijestila da nije primjetan veći broj izbjeglica, ali da je nešto prije 7 sati u Tovarnik ušla manja grupa izbjeglica, među kojima su žene, muškarci i djeca. Razlog zbog kojeg izbjeglice u Hrvatsku ulaze ilegalno vjerojatno se krije u tome da žele izbjeći registraciju.

07:00 U Šid je jutros oko 6 sati stigao autobus s oko 50 izbjeglica, koji su potom krenuli pješice prema Tovarniku. Radi se većinom o ženama i djeci.

Prije dolaska do granice skrenuli su u polje kako bi pokušali ilegalno prijeći granicu.

Kako iz Tovarnika javlja reporterka N1, nekoliko izbjeglica prešlo je granicu preko kukuruzišta i stigli su u Tovarnik.

U Tovarniku je spreman županijski stožer za zaštitu i spašavanje, a spremne su i ekipe Crvenog križa. Čekaju dolazak izbjeglica.

‘Hungary – problem, Croatia – no problem’

Kako je jučer javila reporterka N1 iz Preševa, na autobusima u kojima se prevoze izbjeglice piše “Šid” i “Hrvatska”. Do promjene rute prijevoza migranata došlo je nakon jučerašnjeg zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, zbog čega je stotine migranata ostalo “zarobljeno” u pograničnom područuju.

Izbjeglice su zbunjene događanjem jer prvi put čuju za rutu, ali polako ulaze u autobuse i kreću. Od Preševa do Šida autobusom se putuje najmanje šest sati.

Reporterka je javila reporterka N1, grupa prijevoznika organizirala se kako bi prevezli izbjeglice. Deseci autobusa su krenuli na put. Izbjeglicama prijevoz naplaćuju između 25 i 35 eura.