Veća skupina izbjeglica stigla na Velesajam

N1

Prema podacima MUP-a u Hrvatsku je ušlo 9.200, a u sljedeća dva tjedna, prema očekivanjima Vlade, u našu bi zemlju moglo ući 20.000 ljudi.

Razvoj događaja pratite na N1:

22:55 Još jedna manja skupina izbjeglica stigla je na Zagrebački Velesajam.

22:50 Slovenske željeznice objavile su u četvrtak navečer da su do daljnjega otkazale međunarodne vlakove iz Hrvatske preko Dobove zbog mogućnosti da ih koriste migranti.

Slovenske željeznice su rekle da su otkazana dva međunarodna vlaka koja su u četvrtak navečer i u petak trebala na redovnim linijama iz Hrvatske ići preko pogranične postaje Dobova prema Njemačkoj i Švicarskoj, te da je takav dogovor postignut sa Hrvatskim željeznicama i policijom zbog mogućnosti da te linije ponovo koriste migranti kojih je oko 150 skinuto s vlada na liniji Beograd-Zuerich nešto poslije 19 sati.

22:13 RTV Slovenija prenosi Reuters koji piše da je slovenska policija u u skladu sa schengenskim pravilima odlučila vratiti izbjeglice u Hrvatsku.

22:07 Na Zagrebački Velesajam stigla je prva veća skupina izbjeglica. Navodno se radi o skupini izbjeglica koji su dosad bili u Ježevu, javlja reporter N1 Antonio Zavada.

21:53 Mađarska je proširila krizno stanje na svoj teritorij koji graniči s Hrvatskom od okruga na svojoj granici sa Srbijom zbog vala migranata i izbjeglica, rekao je u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Što Hrvatska radi? Umjesto da osigura odgovarajuću skrb za imigrante i registrira ih ona ih šalje prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Szijjarto, prenosi Reuters.

21:44 Drugi vlak s izbjeglicama krenuo je u 21.34 h iz Tovarnika prema Vinkovcima odakle će nastaviti put prema Belom Manastiru.

21:40 Vlak s izbjeglicama s tovarničkog područja nešto poslije 19 sati stigao je u Beli Manastir, a oko 21,00 sat nekoliko stotina izbjeglice je na ulazu u grad, kod bivše vojarne. Dio izbjeglica razapeo je šatore kod obližnje benzinske crpke, a neki su, u razgovoru s novinarima, kazali kako su spremni platiti taksi prijevoz, kako bi došli do Zagreba, a dalje namjeravaju u Sloveniju ili Austriju. Na prostoru gdje borave izbjeglice dežuraju policijski službenici, vatrogasci te djelatnici Hitne medicinske pomoći. Neslužbeno se doznaje kako je Crveni križ za izbjeglice, večeras pripremio više od 1.200 obroka, što nije bilo dovoljno za sve pridošle.

21:34 Slovenija je po navodima slovenskih medija za izbjeglice koji prijeđu slovensko-hrvatsku granicu pripremila prihvatne centre u Brežicama i Črnomelju, odakle bi ih preraspoređivala u općine u unutrašnjosti države. Postoje kapaciteti za smještaj nekoliko tisuća osoba, no Slovenija stoji na stajalištu da će izbjeglice koji ne zatraže azil vraćati u Hrvatsku i da im neće dopustiti da u zemlju ulaze stihijski ili da se kreću otvorenim koridorima prema Austriji.

21:25 Krizni stožer Osječko-baranjske županije sazvao je hitnu sjednicu u Belom Manastiru za večeras u 23 sata.

20:50 Vlak iz Ilače je krenuo s izbjeglicama.

20:35 Slovenska policija registrira oko 150 izbjeglica koji su vlakom stigli na granični prijelaz Dobova. Ne zna se hoće li ih policija vratiti nazad u Hrvatsku. Policija u Dobovi najavila je konferenciju za medije u 21:30 sati.

20:28 U Beli Manastir je stiglo triput više izbjeglica nego što ih mogu primiti. Nove izbjeglice kontinuirano pristižu.

20:22 Novi vlak stigao je u Ilaču te je krenuo ukrcaj izbjeglica. Izjeglice se naguravaju kako bi ušle u vlak. Neki čak ulaze i kroz prozor. Zbog velikog naguravanja žene s djecom se izmiču kako se djeca ne bi ozlijedila. Vlak će, kao i prvi, krenuti za Vinkovce, a potom za Beli Manastir. HŽ Putnički prijevoz za taj je vlak osigurao higijenske setove za izbjeglice.

20:15 Do 19 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je oko 9.200 izbjeglica.

20:07 Stotinjak izbjeglica uspjelo je ući na slovenski teritorij. Radi se o izbjeglicama koji su vlakom krenule prema Ljubljani. Vagon s njima je zadržan u međunarodnom prostoru, no u jednom trenutku i taj vagon je pomaknut za stotinjak metara te je formalno na slovenskom teritoriju. Izbjeglice su to dočekale s glasnim odobravanjem i uzviknuli: “Hvala, Slovenija!”. Nije jasno što Slovenija kani učiniti s ovim ljudima.

20:00 Slovenska civilna zaštita je u Brežicama počela postavljati šatore i krevete te pripremati vodu i hranu za izbjeglice. Slovenske željeznice su spremne za prijevoz izbjeglica.

19:36 Vlak s 900 izbjeglica koji je krenuo iz Ilače stigao je na željeznički kolodvor u Beli Manastir. Policija im je dijelila letke kojima ih je usmjeravala prema bivšoj vojarni u kojoj je organiziran prihvat.

19:33 Hrvatska će granicu zatvoriti ako ponovno dođe do toga da u jednom danu na njezinu granicu pristigne gotovo osam tisuća migranata, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić.

18:53 N1 neslužbeno doznaje da su izbjeglice koje su stigle do granice sa Slovenijom vratili jer se nisu javili na Velesajam kako im je ranije rečeno.

18:48 Oko stotinjak izbjeglica putuje međunarodnim vlakom prema Ljubljani. Radi se o ljudima koji su danas evidentirani u hotelu Porin. Nakon što ih je policija pustila, kupili su željezničke karte te se ukrcali na vlak.

18:45 Ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je u četvrtak da trenutačno stanje u Hrvatskoj u vezi s izbjeglicma nije dramatično, ali ako postane dramatično – Hrvatska je vojska spremna izaći na granicu štititi svoje interese.

18:44 Predsjedništvo HDZ-a zatražilo je u četvrtak da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija s izbjeglicama te da se tek nakon toga počne razmišljati o njezinu ponovnom otvaranju.

18:37 Hrvatsko-slovensku granicu na Bregani oblijeće i policijski helikopter.

18:34 Prvi vlak s 11 vagona krenuo je u 18.20 sati iz Vinkovaca prema Belom Manastiru. Vožnja ce trajati oko 70 minuta. Drugi vlak s 10 vagona trebao bi uskoro krenuti iz Vinkovaca prema Tovarniku.

18:18 Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku na čelu s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem održao je danas u popodnevnim satima svoj prvi sastanak u Starim Kunjevcima.

Do 17 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo oko 8.900 izbjeglica.

Oko 16 sati u Porin-Zagreb smješteno je dodatnih 212 migranata, dok je 254 migranta nakon registracije otpušteno s potvrdom i obvezom da se jave na Zagrebački Velesajam, paviljon 1.

U 16,30 sati vlak s 850 migranata sa kolodvora Ilača krenuo je prema Vrpolju s krajnjom destinacijom u Belom Manastiru.

17:36 Prva skupina izbjeglica oko 16 sati stigla je na granicu Hrvatske i Slovenije, točnije na prijelaz Obrežje odnosno Breganu, javlja TV Slovenija. Njih petero stiglo je oko 16 sati na granicu sa Slovenijom. Oni su napustili prihvatni centar u Zagrebu i autostopom stigli do Obrežja.

17:25 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da že na Velesajmu do 20 sati biti spremno 1.200 mjesta, a u sljedeća dva dana još 2.000 mjesta. Bandić poziva građane da dođu, donesu stvari i da udome nekoga ako mogu.

Spremno je i 2.600 madraca, kao i zalihe hrane vode, kontejneri s tuševima i WC-i. Na raspolaganju su i pripadnici civilne zaštite.

17:22 Premijer Zoran Milanović izjavio je u Splitu da će sigurno izbjeglice upućivati prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Ne možemo primiti puno ljudi, ali znate moju omiljenu izjavu “nema mjesta panici”. Panika je zlo, nema mjesta brizi. Razgovarao sam s austrijskim kancelarom u Zagrebu nekih sat i pol vremena i nismo pričali o Ligi prvaka ili o bankama. Pričali smo o izbjeglicama, Austrija trenutno udomljuje preko 50 tisuća ljudi koji će tamo i ostati. U Hrvatskoj izbjeglice neće ostati, oni već prolaze kroz našu zemlju. Ovo nije nikakva ugroza za Hrvatsku, a koliki ćemo broj primiti ne znamo.

Više pročitajte OVDJE.

17:00 Vlak s 11 vagona u kojem je oko 900 putnika iz stajališta Ilača krenuo je prema Vinkovcima. Prema nalogu MUP-a vlak će iz Vinkovaca nastaviti putovanje prema Belom Manastiru.

16:49 Policija zaustavlja izbjeglice koje su pješice htjele krenuti iz Tovarnika. Uspjeli su ih smiriti jer su stigli autobusi i polako ih se ukrcava i vozi dalje. Trtenutno je sve pod nadzorom.

16:20 Predsjednik Europskog vijeća sazvao je za srijedu 23. rujna, izvanredni neformalni sastanak na vrhu šefova država ili vlada 28 članica EU-a o izbjegličkoj krizi.

Summit će započeti u 18 sati u srijedu, 23. rujna, dan nakon izvanrednog sastanka ministara unutaranjih poslova koji će također razgovorati o pitanju izbjegličke krize.

16:15 “Nije prihvatljivo da se Hrvatska tretira kao zemlja u kojoj se međunarodni ugovori moraju poštivati, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja kroz koje prolaze migranti”, izjavio je potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić u Tovarniku.

16:14 Počeo je sastanak Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Kunjevcima kod Vinkovaca.

16:03 HŽ javlja da je granični prijelaz Batina ponovno otvoren.

16:01 Vlak s 11 vagona nalazi se u stajalisštu Ilača i započeo je ukrcaj izbjeglica, javlja HŽ.

15:55 U jednom trenutku u Tovarniku je umalo nastao pravi kaos. Izbjeglice su nezadovoljne sporošću kojima ih se odvozi prema mjestu gdje su parkirani autobusi, koji bi ih potom ptrebali prevesti do vlaka u Ilači, probili policijski kordon i počeli trčati. Jedan dio njih je pješice krenuo u smjeru Ilače, drugi dio čeka na ukrcaj u autobuse, dok se treći žele vratiti u Srbiju. Izbjeglice hodaju po Tovarniku i viču “Lažljivci, lažljivci” jer se nekima od jučer obećaje da će biti prevezeni u prihvatilišta. Mnogi od njih su od tolikog čekanja vidno iscrpljeni i umorni. Policija pokušava smiriti izbjeglice.

15:51 Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u četvrtak je u telefonskom razgovoru s hrvatskim kolegom Rankom Ostojićem ponudila pomoć ako bi je Hrvatska zatrebala, ali je ponovo isključila mogućnost uspostave koridora za migrante preko Slovenije, objavilo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo.

Uz to, Gjerkeš je u razgovoru s hrvatskim kolegom naglasila da od Hrvatske očekuje poštovanje i ispunjavanje svih obveza koja je Hrvatska prihvatila kao članica EU-a, a koje proizlaze iz europskog acquisa.

Što se tiče koridora za izbjeglice preko slovenskog teritorija, Gjerkeš je navela da se o tome nije razgovaralo i da je takva informacija bila pogrešna.

15:47 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da sve vezano za praćenje tako osjetljive teme kao što je dolazak izbjeglica nastave pokrivati kao što većina i do sada čini – s posebnim oprezom i krajnje profesionalno, izbjegavajući senzacionalizam, širenje govora mržnje i objavu neprovjerenih informacija.

15:45 Hrvatska u suočavanju s izbjegličkom krizom ima na raspolaganju 71 milijun eura iz Fonda za azil i migracije u tekućem sedmogodišnjem razdoblju, može zatražiti i dodatnu hitnu pomoć, isto tako može zatražiti i raspoređivanje brzih graničnih interventnih timova ili aktivirati mehanizam civilne zaštite, rečeno je u četvrtak u Europskoj komisiji.

15:43 Nije prihvatljivo da se Hrvatska tretira kao zemlja u kojoj se međunarodni ugovori moraju poštivati, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja kroz koje prolaze migranti na putu prema zapadnoj Europi, poručio je u srijedu iz Tovarnika ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dodajući kako su svi hrvatski kapaciteti za smještaj izbjeglica popunjeni.

“Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tijekom razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU-a rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave priljeve koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju”, izjavio je novinarima Ostojić na željezničkom kolodvoru u Tovarniku.

15:40 U Tovarniku vlada prava navala na autobuse. Policija teško drži situaciju pod kontrolom.

15:34 Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog izbjegličke je krize u četvrtak razgovarala i s načelnikom Glavnoga stožera (GS) Oružanih snaga, generalom zbora Dragom Lovrićem od kojeg je, kao vrhovna zapovjednica, zatražila viši stupanj pripravnosti vojske i spremnost da reagira ako bude potrebno u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata, doznaje Hina od izvora bliskih Uredu predsjednice.

15:31 “Zapadni Balkan ne smije postati parkiralište ili ničija zemlja za izbjeglice. Bila bi to teška geostrateška greška”, rekao je Johannes Hahn, europski povjerenik za europsko susjedstvo. “Teret se mora pošteno raspodijeliti”, istaknuo je.

15:30
Broj izbjeglica koje pristižu u prihvatni centar u Čepinu kod Osijeka do kraja dana mogao bi premašiti smještajne kapacitete, a grad Osijek spreman je ponuditi smještaj izbjeglicama ako nadležne službe procijene da je to potrebno, rečeno je nakon sjednice osječkog gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Ravnatelj osječkog Gradskog društva Crvenog križa Marko Đukić izjavio je novinarima kako je do 12 sati u taj centar primljeno 410 izbjeglica, a procjenjuje se da bi ih tijekom dana moglo doći još 400, što premašuje kapacitet centra koji može prihvatiti 600 ljudi.

15:27 Do 12 sati ušlo je 7300 migranata. Osim na graničnim prijelazima Tovarnik, Ilok i Batina migranti sada ulaze u Republiku Hrvatsku i na graničnom prijelazu Bajakovo.

Broj migranata u smještajnim objektima:

Ježevo – 791
Čepin – 457
Porin – 466
Sisak- 51
Luč – 110 (Beli Manastir)
Kutina – 50 (prijašnji tražitelji azila premješteni iz Porina).

15:23 Zbog izbjeglica zatvoren je granični prijelaz Batina. Stotine njih odlučio je tim putem ući u Hrvatsku.

14:30 Nezadovoljna reakcijom službi na izbjegličku krizu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je za petak u 11,30 sati sjednicu svoga Vijeća za domovinsku sigurnost, a stavove s te sjednice iznijet će pred Vijećem za nacionalnu sigurnost (VNS) koje se sastaje u petak poslijepodne u Hrvatskome saboru

14:05 “Granicu Hrvatska čuva i svima koji govore da smo nesposobni kažem – ovi ljudi su ovdje jer je policija postupala sukladno zakonima. Što se tiče sigurnosti građana, postupali smo na način da zaštitimo domicilno stanovništvo”, izjavio je novinarima ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

13:10  Grupa izbjeglica u Tovarniku, od iscrpljenosti i vrućine, izgubila je strpljenje i krenula pješice uz prugu, nakon policijskog upozorenja vratili su se na željezničku postaju. Prema informacijama s terena izbjeglice su mirno i bez pružanja otpora poslušale policijska upozorenja. Nakon nekoliko stotina metara kolona od petstotinjak izbjeglica koja je krenula uz prugu zaustavila se uz uvjeravanja da po njih dolazi organizirani prijevoz.

13:00 U zagrebačkom hotelu Porin kod Bundeka smješteno je 500-injak izbjeglica. U jednom trenutku izašli su na balkone hotela te počeli uzvikivati “freedom” (sloboda) i “slobodan prolaz, ne želimo biti ovdje!”.

12:32 U ovom trenutku tisuću izbjeglica pokušava izaći iz Srbije i ući u Hrvatsku kod Batine. Više čitajteOVDJE.

12:20 Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izjavio je u četvrtak u Tovarniku da su unatoč velikom zalaganju mještana Tovarnika, hrvatskih policajaca i Hrvatskog Crvenog križa, svi planovi za koje je tvrdila hrvatska Vlada da postoje, jutros pali kao nepostojeći, čime je Vlada potvrdila svoju nesposobnost i neodgovornost, naglasivši da je riječ o humanitarnoj katastrofi.

Ministar obrane Ante Kotromanović je rekao da su Oružane snage RH uključene u izbjegličku krizu “na pravi vojnički način”, te da su “spremne i imaju snage i sredstva” dodavši kako čekaju “signal” od potpredsjednika Vlade i Ranka Ostojića – čelnika Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Republiku Hrvatsku. Više pročitajte OVDJE.

12:03 Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tijekom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je u četvrtak Hini izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

12:00 Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća izbjeglica. Više pročitajte OVDJE.

11:40 Do 10.50 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je ukupno 6200 migranata. U registracijskom centru Ježevo nalazi se oko 800 migranata, u Prihvatnom centru Čepin oko 400 migranata, u Prihvatnom centru u Zagrebu tzv. Porinu oko 500 migranata, u Prihvatnom centru u Kutini 50 migranata, a u Sisku 51 migrant.

11:25 Damir Kajin za N1 je komentirao da je Hrvatska potpuno nespremna, i to zahvaljujući lošoj reakciji Vlade.

11:10 U ovim trenucima prema Tovarniku je krenuo i drugi vlak, koji bi trebao primiti još 800 izbjeglica.

Predsjednica: Ušlo je previše izbjeglica

11:05 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u četvrtak ujutro u Puli vezano za val od oko 5 i pol tisuća migranata koji su u 24 sata ušli u Hrvatsku, da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica, te naglasila kako joj je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države.

10:35 Situacija u Tovarniku sve je teža. Izbjeglice na cestama čekaju vlakove, iscrpljeni. Zalihe hrane, vode i higijenskih potrepština su, nažalost, pri kraju, doznajemo u Crvenom križu, pa su kontaktirali Robne rezerve iz kojih je poslana pošiljka.

10:30 Premijer Zoran Milanović komentirao je na početku sjednice Vlade situaciju s izbjeglicama u Hrvatskoj. Ponovio je da je do sada u Hrvatsku ušlo više od 5.500 izbjeglica te je naglasio da se radi o humanitarnoj krizi. Više pročitajte OVDJE

9:35 Stanovnici Tovarnika i dalje pokazuju veliku solidarnost s izbjeglicama. Zabrinuti su za njih te im pokušavaju pomoći koliko god mogu – hranom, vodom i ostalim potrepštinama.

9:27 Prema podacima MUP-a u Hrvatsku je do sada ušlo 5.650 izbjeglica

196 izbjeglica smješteno u Čepinu

9:25 U prihvatni izbjeglički centar u Čepinu kod Osijeka, do 5 sati u četvrtak primljeno je 196 migranata i izbjeglica, koji su jučer stigli u Hrvatsku, izvijestili su u osječkom uredu Državne za zaštitu i spašavanje (DUZS) i osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

Iz općine Čepin rekli su kako su tijekom jučerašnjeg dana dobili obavijest o mogućnosti dolaska oko 600 izbjeglica s područja Sirije i susjednih joj zemalja na ovo područje općine Čepin, odnosno na lokaciji bivše ispostave osječkog Doma za psihički bolesne odrasle osobe.

U DUZS ističu kako su na toj lokaciji postavili 68 obiteljskih šatora za potrebe prihvata izbjeglica, u kojima se može smjestiti četiri, a po potrebi i više osoba. Na lokaciju su dopremljene 184 vreće za spavanje i 110 poljskih kreveta, ali nedostaje još 250 vreća za spavanje.

Na lokaciji prihvatnog centra dežuraju pripadnici Državne interventne postrojbe DUZS-a, Crvenog križa i policije.

9:05 Ministar obrane RH Ante Kotromanović donio je u srijedu Odluku o pružanju potpore državnim tijelima Republike Hrvatske u provedbi aktivnosti oko dolaska migranata u RH.

Temeljem navedene Odluke, Oružane snage RH će osigurati i postaviti pet šatora „ALASKA“ s opremom za potrebe rada Stožera za koordinaciju aktivnosti, povodom dolaska migranata u RH na lokaciji pokraj Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca u Vukovarskoj-srijemskoj županiji te 120 kreveta za potrebe smještaja migranata na lokaciji Čepin u Osječko-baranjskoj županiji.

9:00 U Porin je stigao jedan autobus s izbjeglicama. Iskrcavali su ih sa stražnje strane.

N1

8:30 Vlak koji je iz Tovarnika prevozio oko 800 migranata i izbjeglica, stigao je u Dugo Selo u četvrtak oko 5,05 sati, nakon što je završen transfer izbjeglica prema Prihvatnom centru Ježevo, vlak je, oko 8 sati, krenuo natrag prema Tovarniku, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica.  Više pročitajte OVDJE.

8:00 Ministar Ranko Ostojić još uvijek se nalazi u Tovarniku. Jučer je dogovorena suradnja sa Srbijom te da će se već u Srbiji izbjeglice preusmjeravati na druge granične prijelaze. Vlada je u fazi aktivacije drugih prihvatnih centara, spominje se Čepin.

07:30 Dosad je u Hrvatsku ušlo ukupno oko 5.000 izbjeglica, javlja iz Tovarnika reporterka N1. Do jučer u 23 sata taj se broj kretao oko 1.600. Izbjeglice u Tovarniku pješače iz prihvatnog centra prema željezničkom kolodvoru, gdje čekaju sljedeće vlakove. Izbjeglice sada ulaze pješke na GP Tovarnik, a dio i na GP Batina.

U Dugo Selo stiglo 800 izbjeglica

Vlak koji je iz Tovarnika prevozio oko osamsto izbjeglica stigao je nešto iza pet sati ujutro u četvrtak u Dugo Selo, doznaje se iz neslužbenih izvora. Oko 06,30 izbjeglice su još uvijek bili u vlaku i nije poznato kamo će biti prebačeni. S obzirom na blizinu, moguće je pretpostaviti da će biti odvedeni u Prihvatni centar Ježevo.

Taj je vlak tijekom noći krenuo iz Tovarnika gdje je u srijedu navečer bio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

On je izjavio da hrvatska policija ima potpunu kontrolu nad hrvatskom granicom, ali ukoliko migranti nastave pristizati u većem broju Hrvatska će morati razmisliti o posve drugačijem ponašanju.

Po podacima MUP-a objavljenim u srijedu navečer, dosad je u RH stiglo gotovo 1.200 izbjeglica.