Prosvjed vozača kamiona na prijelazu Batrovci-Bajakovo

Vijesti 22. ruj 201520:13 > 21:59
TANJUG/Zoran Žestić (Ilustracija)

Na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci u utorak navečer počeo je prosvjed vozača kamiona nakon što je samo djelomično omogućen teretni promet.

U 21.30 vozači kamiona su u potpunosti blokirali promet na graničnom prijelazu i ne dozvoljavaju prolaz putničkih vozila ni u jednom, ni u drugom smijeru.

Policija preusmjerava vozače automobila na drugi prijelaz, tako da trenutno nema veće gužve.

Premijer Zoran Milanović komentirao je prosvjed vozača kamiona koji stoje na GP Bajakovo. “To je problem prije svega Srbije. Srbija mora početi rješavati taj problem. Ja sam se s Vučićem čuo u 17.02 sati. Tada me nazvao. Prije toga smo razgovarali i došli do zaključka da bi bilo dobro da pustimo pokvarljivu robu preko granice. Nakon toga što se tamo dogodilo nemam pojma”.

Vozači kamiona blokirali su ranije međuprostor u oba smjera izmedju prijelaza Batrovci na srpskoj i Bajakovo na hrvatskoj strani, prosvjedujući što je je prolaz otvoren samo za kamione s tzv. kvarljivom robom.

Ta odluka je, “razgnjevila vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku”, a kolona kamiona duga je oko 12 kilometara.

Pojedini kamioni čekaju na prijelaz već četiri dana, jer je Hrvatska ranije zbog izbjegličke krize zatvorila svih sedam graničnih prijelaza sa Srbijom.

Hrvatska carina puštat će preko graničnog prijelaza Bajakovo svu kvarljivu robu, odlučeno je u utorak u Vladi, a za provođenje odluke na terenu je zadužena Carina koja će kontrolirati prolaz robe, potvrđeno je za N1 iz Banskih dvora.

Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je duž autoceste na srpskoj strani stvorilo kolonu dugu desetak kilometara i otežalo normalan promet.