Milanović: Beograd, Budimpešta i HDZ su Sveto Trojstvo

Vijesti 23. ruj 201517:38 > 18:33
REUTERS

Premijer Zoran Milanović dao je pri ulasku na summit EU o izbjegličkoj krizi izjavu za medije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je danas u Bruxellesu da je nedopustivo da Srbija postavlja ultimatume članicama Europske unije te iznio tvrdnju da Budimpešta, Beograd i hrvatska desnica zajednički rade protiv njegove vlade.

On se uoči današnjeg izvanrednog summita lidera EU u osvrnuo i na rok koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić zadao prije nego što Srbija protumjerama uzvrati na odluku Zagreba da zatvori granične prelaze.

“Oni da daju ultimatume? Evo jedva čekam ponoć, baš me zanima što sadrži taj Vučićev ultimatum”, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer se požalio da mu Vučić nije ni odgovorio na ponudu da pošalje autobuse koji će migrante, umjesto ka Hrvatskoj, uputiti prema mađarskoj granici.

“Oni njima naplaćuju tko zna koliko para za prijevoz autobusima, to je tamo gospodarska grana”, tvrdi Milanović i kaže da se “Hrvatska ponaša odgovorno, a u Srbiji vlada potpuni kaos”.

On je, također, rekao da će o otvaranju granice za teretna vozila odlućivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju ući u Hrvatsku. “Možda uskoro otvorim granicu, a poslije ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8-10.000”, kazao je Milanović.

Hrvatski premije kaže i da Beograd i Budimpešta rade protiv vlade u Zagrebu i hrvatskih nacionalnih interesa, a u suradnji s oporbenom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

“Budimpešta, Beograd, HDZ, to je Sveto Trojstvo”, kazao je on, dodajući da su “desničari svuda isti, to vam je kao prst i nokat”.

Upitan da pobliže objasni ovo navodno trojno savezništvo, Milanović je rekao da se to vidi “iz njihovih riječi i dijela”.

Premijer Hrvatske kaže da sve poteze poduzima uz konzultacije s liderima Austrije i Njemačke.

“To su najmoćnije zemlje u Europi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima”, rekao je.

Milanović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje je li se o zatvaranju granice konzultirao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši ponovmo da je “razgovarao s najvažnijim ljudima u EU”.