Branitelji u zagrebačkoj katedrali molili "za Domovinu"

Vijesti 31. lis 201422:17 > 22:19
CROPIX/Ivan Lacković

U zagrebačkoj katedrali u petak navečer su hrvatski branitelji, među kojima su bili i oni koji prosvjedom traže smjenu resornog ministra i njegovih najbližih suradnika, molili krunicu "Za hrvatske branitelje i za Domovinu", a molitvu su predvodili pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić i mons. Ivan Šaško.

Branitelji su krunicu, kazao je biskup Šaško, molili u najtežim danima obrane domovine, a mole ju i danas “u svojim domovima, kao i oni koje je nevolja i zabrinutost za domovinu izvela na hladnoću zagrebačkih ulica”.

Naš narod osjeća, kazao je, kada treba biti u molitvi pred Bogom, da govorimo pročišćeni istinom, bez imalo mržnje i sebičnosti.. Naveo je kako je prije nekoliko dana u susretu s braniteljima koji prosvjeduju čuo rečenicu: “Oče biskupe, trebamo moliti i za svoje neprijatelje”. Tu rečenicu nije rodila ni politika niti materijalni interesi, rekao je biskup Šaško.

“Daruj mudrosti svima kojima smo povjerili odgovornost u upravljanju domovinom i u brizi za opće dobro”, istaknuli su biskupi, između ostaloga, u molitvama.

Prije molitve, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je novinarima ispred katedrale da Katolička crkva zajedno s biskupima i svećenicima od prvog dana prosvjeda daje najveću potporu hrvatskim braniteljima, kao i u Domovinskom ratu.

Na upit kako komentira prozivke predsjednika Ive Josipovića, Klemm je rekao da mu je to “stvarno smiješno”.

“Ne znam piše li negdje u zakonu da poduzetnici ne bi trebali pomagati hrvatskim braniteljima. Možda je to neka nova pravednost? Što mi vrijedi sve, ako neću pomoći hrvatskim braniteljima, kao što sam i sam. Je li to grijeh ako pomažemo hrvatskim braniteljima”, kazao je.

Josipović je izjavio da među braniteljima koji prosvjeduju postoje dvije skupine – u jednoj su stopostotni invalidi Domovinskog rata i branitelji koji imaju problema u ostvarivanju zakonom zajamčenih prava, a u drugoj su ljudi koji nisu ugroženi niti su invalidi, već su vrlo uspješni poslovni ljudi. “Za njih sam dobio dojam da su stvarne vođe prosvjeda”, rekao je Josipović.