Državni vrh odao počast preminulima na Mirogoju

Vijesti 01. stu 201413:54 > 13:59
CROPIX/Tomislav Krišto

Više izaslanstava države, stranaka i udruga odalo je jutros, na blagdan Svih svetih počast preminulima na zagrebačkom groblju Mirogoj, koje je po sunčanom i toplom vremenu od ranih jutarnjih sati bilo stjecište stotina i tisuća građana.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko predvodio je državno izaslanstvo koje je počast preminulima odalo na spomeniku Glas hrvatske žrtve – Zid boli, potom ispred Grobnice narodnih heroja, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

Zatim je državno izaslanstvo zapalilo svijeće za sve pokojne kod Središnjeg križa te položilo vijenac i zapalilo svijeću na Zajedničku grobnicu neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Položili su ruže na grob bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana, te bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.

U ime Predsjednika Republike, u izaslanstvu je bio predstojnik Ureda predsjednika Vito Turšić, uz pridruženo izaslanstvo Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije i udruga branitelja, a umjesto najavljenog ministra branitelja Predraga Matića, u izaslanstvu je bila njegova zamjenica Vesna Nađ.

Malo prije njih, izaslanstvo hrvatskih branitelja – prosvjednika ispred Ministarstva branitelja položilo je vijence i zapalilo svijeće odajući počast poginulim i umrlim suborcima – ispred Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Izaslanstvo branitelja potom je odalo počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru obrane Gojku Šušku.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur izjavio je da je danas dan tišine i poštivanja, uz molitvu, prema svim poginulim braniteljima, na čelu s predsjednikom Tuđmanom i ratnim ministrom Šuškom.

“Bog nam je dao snagu da imamo državu i danas 2014., kad ponovo imamo jedno borbu, imamo ponovo snagu vjere, snagu naših biskupa i svećenika. Uz molitvu i hrvatski narod, znamo da ćemo pobijediti”, kazao je Deur.

Ponovio je da ministar Matić nije u stanju voditi Ministarstvo te da je napravio razdor između hrvatske vlade, koju su izabrali hrvatski građani, i hrvatskih branitelja, te da ostaju kod zahtjeva njegove smjene i smjene zamjenice Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića.

Groblje su posjetila i odala počast izaslanstva Grada Zagreba, niz stranačkih izaslanstva i brojni građani.