HDZ: Ostojić zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe

Vijesti 29. ruj 201518:06 > 18:09
Pixsell / Zvonimir Pandža / Večernji list

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ocijenila je u utorak kako zabrana posjeta Prevlaci bez ikakvog objašnjenja govori da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe kako bi se prikrila istina o gradnji prihvatnog centra te onemogućilo političko djelovanje toj političkoj stranci.

“Svjedoci smo već danima da deseci tisuća migranata nesmetano ulaze u Hrvatsku preko ilegalnih graničnih prijelaza. Istodobno, hrvatskim se građanima, poljoprivrednicima, novinarima i izaslanstvu HDZ-a zabranjuje posjet Prevlaci bez ikakvog objašnjenja. Ali s jasnom namjerom – kako bi se pokušala prikriti istina da su premijer Milanović i ministar Ostojić počeli podizati sabirni centar na Prevlaci”, navodi u priopćenju HDZ te ocjenjuje da je riječ o zloupotrebu policije na Prevlaci u predizborne svrhe.

“Možemo zaključiti i da navedeni SDP-ov ministar, koji je samo prije tri dana pred kamerama najavio sabirni centar, zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe – kako bi zaštitio lik i djelo i sebe i lažljivog premijera, ali i onemogućio političko djelovanje HDZ-a, najveće hrvatske stranke”, stoji priopćenju HDZ-a.

Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je u utorak sa suradnicima trebao obići poluotok Prevlaku na jugu Hrvatske, tamo je dočekala policijska blokada. Cestu su blokirala dva policijska vozila i razvučena je traka s oznakom “stop”. Na blokadi je bilo nekoliko policajaca kojima je Karamarko, nakon što je samo rečeno da ne mogu dalje, prišao i čestitao današnji Dan policije.

Kako je najavljeni obilazak izostao, Karamarko je izjavu za novinare dao na cesti nadomak ulaza u Park Prevlaku. Istaknuo je kako je sama “ograda” dokaz da se tu nešto događa te je dodao kako Hrvatska više ne može trpjeti nekontrolirane ulaske na svoj teritorij.

”Ovdje sam došao simbolično pokazati odlučnost. Mi više ne možemo trpjeti nekontrolirane ulaske imigranata u Hrvatsku. Pričali su o otvaranju južnog koridora, a to bi bilo pogubno za Hrvatsku i hrvatski turizam. To je jedna osjetljiva grana”, rekao je, uz ostalo, Karamarko. Poručio kako treba reći dosta i da se Vlada mora početi brinuti o nacionalnim, gospodarskim i sigurnosnim interesima.

Na pitanje Hine o blokadi na Prevlaci, glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić rekla je: “To je slijepo crijevo. Tamo se radi policijska baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice. To će biti do daljnjeg tako. Valjda su se ustrojavali kad je prolaz bio zatvoren”.