Mornar: Vratite se na posao, štrajk u rujnu ćemo vam platiti

Vijesti 30. ruj 201515:26 > 15:27
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar pozvao je u srijedu učitelje i nastavnike, koji štrajkaju od petka, da se u interesu djece vrate na posao, te najavio da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

Vlada je odlučila da će štrajk u rujnu biti plaćen, a to je, na neki način, makar simboličan dokaz da Ministarstvo i Vlada podupiru učitelje i nastavnike”, izjavio je Mornar novinarima u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta (MZOS) na svečanoj dodjeli nagrada “Faust Vrančić” za prvake na natjecanjima učenika strukovnih škola.

“Apeliram ponovno na profesore da se vrate tamo gdje trebaju biti, u škole, a mi garantiramo da ćemo u slijedećem mandatu poboljšati ne samo materijalni, nego i njihov socijalni status. U tome smo iskreni, ali sad pred izbore povećati plaće doista nije popularan potez”, kazao je Mornar.

Vjeruje da za štrajk nema razloga i da pismo namjere koje je Vlada ponudila sindikatima neće revoltirati nastavnike i još ih više potaknuti na štrajk, kao što su najavili sindikalni čelnici.

“Ne vidim čime bi to u pismu trebali biti revoltirani. U njemu smo izrazili spremnost potpisati garanciju da ćemo u idućem mandatu poboljšati status učitelja i nastavnika, no to nije bilo zadovoljavajuće za sindikate”, rekao je Mornar i ponovio kako par dana prije nego što Vlada postane tehničkom, ne bi bilo korektno staviti konkretne financijske obveze pred iduću Vladu.

Nije vrijeme za štrajk iz osvete

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja odbili su pismo ocijenivši ga neozbiljnim i ponižavajućim te najavili nastavak štrajka s još većim odazivom članstva.

“Sindikati su rekli da će štrajkati iz osvete, a ja mislim da nije vrijeme za osvetu i, na kraju krajeva, osveta i ne bi trebala biti legalan razlog za štrajk”, kaže Moranar.

Na upit novinara hoće li učenici čiji su nastavnici štrajkali trebati odraditi nastavu, ministar je rekao da će sigurno trebati odraditi nastavni plan i program, a na školama je da to organiziraju na najkorektniji način. Vjeruje i da neće biti problema oko donošenja godišnjeg kurikuluma za tekuću školsku godinu.

Također ne vjeruje da će štrajk imati jači odaziv, već smatra da će biti slabiji nego proteklih dana. Podaci koje je MZOS prikupio u prva tri dana štrajka, od petka do utorka, pokazuju da je odaziv na štrajk oslabio, s 51 posto sudionika prvoga dana pao je na 40 posto drugog dana, te na 33 posto trećeg dana.

Odaziva na štrajk je u srijedu još slabiji jer, po podacima koje je MZOS zaprimio do 11 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, u 547 osnovnih škola u štrajk je uključeno 29 posto radnika. U 320 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 31,14 posto radnika.

Školski sindikat Preporod, jedan od četiriju sindikata koji sudjeluju u štrajku, priopćio je kako je odaziv njihovih članova u srijedu bio 13,8 posto, što također pokazuje pad broja štrajkaša u odnosu na prethodne dane.

Iz Preporoda su poručili su da zajedno sa članstvom drugih sindikata ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva, tj povećanja plaća za četiri posto, ili donošenja odluke o prekidu štrajka ostalih triju sindikata.

Sindikat znanosti nezadovoljan svojim članstvom

U medijima je pak objavljeno pismo čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upućeno članstvu u kojem izražavaju zabrinutost i razočaranje napuštanjem štrajka i reakcijom dijela njihovih nastavnika, znanstvenika i zaposlenika.

“Veoma smo zabrinuti i pomalo razočarani reakcijom dijela naših nastavnika, znanstvenika i zaposlenika. Jučerašnji izvještaji o drugom danu štrajka govore o stanovitom padu sudionika u štrajku. Ljudi u sindikatu s puno entuzijazma i volje ulažu ogromne napore u brizi za vas, za naš sustav i za vaše plaće. S druge strane, kao da dio zaposlenika ne ulaže niti minimum volje da se bori za sebe i svoju djelatnost”, kaže se u pismu zaposlenicima fakulteta i znanstvenih instituta.