Time: Hrvatska policija bila je arogantna prema izbjeglicama

Vijesti 08. lis 201519:43 > 19:47
REUTERS/Antonio Bronić

Novi broj magazina Time prati izbjeglice na njihovom putu nade od Egejskog mora preko Balkana prema zapadu Europe. Naslovna fotografija magazina snimljena je na srpsko-hrvatskoj granici, kod Tovarnika. Magazin opisuje rane faze tranzita izbjeglica u kojima negativno ocjenjuju rad hrvatske policije.

“U hrvatskom gradu Tovarniku, na granici sa Srbijom, tisuće su pohrlile na željezničku stanicu i još tisuće su ostale uz cestu čekajući da se ukrcaju na vlakove ili autobuse koji vode na nepoznate destinacije. Mnogi nisu imali predstavu u kojoj se zemlji nalaze”, navode u najavi objavljenoj na njihovom portalu. Kritiziraju ponašanje hrvatske policije prema izbjeglicama u prvim danima krize, pogotovo prema onima koji su odvojeni od svojih obitelji.

“Rane faze ovog tranzita bile su kaotične, jedva kontrolirane, ne od strane nevladinih organizacija, nego interventne policije, trenirane za obuzdavanje građanskih nemira i nogometnih huligana. Obitelji su odvojene, ali policija ostaje nesvjesna njihovih molbi, arogantna u svojoj moći nad nemoćnima, izdajući nadu očajnika koji su stigli do sada, usprkos svemu, da bi na kraju doživjeli najokrutniju od svih sudbina”

Powerful and heartbreaking work by James Nachtwey from Greece and Croatia in this week's issue of TIME #refugeecrisisSee more here on LightBox ti.me/1JUJ7tMCover: Photograph by James Nachtwey for TIME

Posted by Kira Pollack on Thursday, October 8, 2015