Leko: Organizacijski, sudstvo je potpuno neovisno

Vijesti 11. lis 201514:07 > 14:12
N1

Hrvatski sabor u nedjelju je u povodu Dana neovisnosti otvorio vrata građanima koji do 17 sati bez prethodne najave uz stručnu pomoć mogu obići tu povijesnu zgradu na Markovu trgu i upoznati se s načinom rada toga najvišega zakonodavnog tijela.

Manifestaciju “Dan otvorenih vrata” organizirala je saborska Služba za građane, a nekim posjetiteljima su na pitanja odgovarali predsjednik aktualnog saborskog saziva Josip Leko iz vladajućeg SDP-a i HDZ-ova saborska zastupnica Đurđica Sumrak iz oporbenog HDZ-a.

Najveće zanimanje prisutnih izazvao je desetogodišnji dječak koji je okupljenima približio svoj doživljaj političara. “Samo čujem da tu dolaze ljudi koji zastupaju svoju stranku i pokašavaju se izboriti za stranku. Samo to znam”, kazao je dječak i potom izazvao pljesak okupljenih.

Sabor je došao posjetiti jer mu je tata rekao da ih vodi na posebno mjesto. “Došli smo i onda sam se iznenadio što smo uopće došli ovdje”, kazao je. Na obilasku su mu se najviše svidjele slike, namještaj, sobe i saloni. Ispričao je da njegov djed gleda prijenos saborskih sjednica dok on uvijek želi prebaciti na neki drugi program.

Građani, za koje je u prigodi Dana otvorenih vrata priređen poseban program obilaska zgrade, u sabornici su mogli razgovarati s predsjednikom Sabora koji je rekao da je u ovom mandatu Vladi i ministarstvima postavljeno oko dvije tisuće pitanja.

Odgovarajući na pitanja građana rekao je da Sabor kao institucija odlično surađuje s mladima koji u simuliranom parlamentu sudjeluju u raspravama na zadane teme. “Oni tu rade jedan dobar posao, vrlo dobro se pripreme i gađaju ponekad bolje probleme nego mi zastupnici”, rekao je Leko.

Sumrak je dodala da učenici i studenti “rešetaju” zastupnike. “Treba imati iskrene odgovore za njih jer mladi i djeca jako dobro prepoznaju prijetvornost”, kazala je Sumrak.

Upitan je li hrvatsko sudstvo neovisno, Leko je rekao da ne ulazi u to postoje li kontakti i pritisici pojednaca na sud ali da je organizacijski sudstvo potpuno neovisno,. “O sudovima ne odlučuju političke stranke ni Sabor, ni kako će napredovati ni kako će suditi”, rekao je Leko.

Broj građana koji su odlučili posjetiti Sabor zasad je, pretpostavlja se zbog kiše, manji nego lani kad ga je posjetilo blizu tisuću građana.

Saborska Služba osigurala je za osobe s poteškoćama u kretanju pristup bez čekanja, dok su za turiste s drugog jezičnog područja organizirana vođenja na engleskom jeziku.