Lalovac: Pod velikim sam pritiskom

Vijesti 12. lis 201512:36 > 12:39
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac održao je konferenciju za medije u kojemu se požalio na velike pritiske. Ministar je komentirati neprovjerene informacije koje se spominju vezano za slučaj franak, rekavši da su to stvari "rekla-kazala".

“Ima velikih pritisaka na mene po pitanju financiranja”, izjavio je. Govoreći o mogućnosti da konverzija franka padne na Ustavnom sudu izjavio je:

“Nastojat ćemo se i dalje boriti za građane ukoliko Ustavni sud donese i drugačiju odluku”, kazao je Lalovac. Posljednjih dana u medijima se plasiraju nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu. Udruga Franak zato je upozorila da je to direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno.

Spekulira se, naime, kako će Ustavni sud tjedan dana nakon održavanja parlamentarnih izbora izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju i zakona o kreditnim institucijama, kojima se uređuje pitanje konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u eurske kredite, staviti izvan snage i time zaustaviti tu konverziju. Nadalje, koordinator Udruge Franak, Denisom Smajom, izjavio je u medijima kako mu je ministar financija Lalovac “rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”.

Ministar je odbio komentirati neprovjerene informacije koje se spominju vezano za slučaj franak, rekavši da su to stvari “rekla-kazala”.