"Skinsi" napali gosta Festivala slijepih zbog boje kože

Vijesti 13. lis 201515:37 > 15:40
PIERRE ANDRIEU / AFP /ILUSTRACIJA

"Mi imamo predstave i danas i sutra, dolaze nam gosti iz cijelog svijeta. Što da očekujemo? To je bio rasizam, mržnja i neljudsko ponašanje kakve osobno nikad nisam vidio u Zagrebu", priča nam glumac Igor Kučević, svjedok napada.

Naime, oko 22 sata na tramvajskoj stanici blizu kazališta Vidra u Draškovićevoj, skupina mladića presrela su posjetitelja otvaranja 9. Međunarodnog festivala kazališta slijepih i njegovog prijatelja glumca, koji je sudjelovao u kazališnoj predstavi. Glumac ima ozljede uha, a njegov prijatelj iz publike, afričkog porijekla, koji studira u Zagrebu, nije ozlijeđen. Skupina nasilnika je napravila i materijalnu štetu. Glazbenik Mario Perčinić je na sljedeći način opisao incident:

“Skinjare su počeli radit njihova tipična sranja o tome da koji k* crnci hodaju po Zagrebu itd. Frendovi su počeli bježati prema Vidri da se sklone i onda su ovi porazbijali nekoliko izloga, a došlo je i do potezanja noževa. Kad su skužili da je murija pozvana, počeli su bježati, no dio njih je uhvaćen u tramvaju broj 13”, naveo je na svom Facebook profilu, pozivajući novinare da se pozabave slučajem, kako se ne bi zataškao.

“Fakat nas može biti sramota gdje živimo!”, dodao je.

Igor Kučević, koji je svjedočio događaju i pokušao smiriti napadače, među kojima je bilo i maloljetnika, kazao je da sam nema potvrdu da se radi o skinheadima, ali radilo se o četvorici, a možda i više napadača. Iz onoga što je vidio, nema dileme da je motiv napada bio “čisti rasizam”.

“Ta skupina, ako ih mogu nazvati ljudima, primijetila našeg prijatelja iz kazališta koji tu studira, a porijeklom je iz Afrike. Počeli su ga terorizirati, kao i kolegu iz kazališta koji je bio s njim, još na tramvajskoj stanici. Udarili su ih par puta pred kazalištem pa sam ih zamolio sam da to ne rade, ne na festivalu, gdje su bile stotine Govorili su da će ubit crnca, a onda je jedan od klinaca povukao nož van i zaprijetio da će biti svašta”, kaže nam Kučević. Kada su shvatili da je policija pozvana, zaprijetili su da će demolirati kazalište.

“Razbili su jedan izlog, uz kazalište je trgovina donjeg veša i jednu stolicu su potpuno demolirali, bacili u izlog u kojem je izložen plakat. Srećom je da su tada otišli, jer ne znam što bi bilo da su ušli u predvorje sa 150 ljudi. Bilo bi svašta”, kazao nam je Vojin Perić, jedan od organizatora festivala, profesionalni glumac, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih.

Policija zadržala dvije osobe “koje se dovode u vezu s događajem”

Kučević i Perić pohvalili su brzo reagiranje policije, koja je navodno uhvatila par napadača već u tramvaju. Međutim, u policiji to nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati.

“Istraživanje je u tijeku i u vezu s tim dovode se dvije osobe, koje su u našim prostorijama. Izvidi su tajni te ćemo po završetku istrage dati više informacija”, kažu nam u odjelu za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke.