U Sisku sva djeca s teškoćama u razvoju dobila asistente

Vijesti 15. lis 201511:55 > 11:56
REUTERS

Projektom "Rukom pod ruku", koji se u devet sisačkih osnovnih škola provodi već drugu godinu, osigurano je 49 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, a asistente je dobilo svih 54 sisačkih osnovca za koje su roditelji tražili pomoć.

Taj se projekt najvećim dijelom, sa 2,061.513 kuna financira Iz Europskog fonda za osiguranje pomoćnika u nastavi, no da bi se ubuhvatili svi učenici kojima je pomoć potrebna, Grad Sisak je iz gradskog poračuna izdvojio još oko 180 tisuća kuna, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Julije Katančević, direktor Sisak Projekta, koji projektu pruža tehničku pomoć.

O iskustvima škola govorila je ravateljica OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Željka Birač. U toj školi za četiri učenika djeluju i četiri zaposlena pomoćnika, a rezultati su izvanredni. Osim što uzornom suradnjom učenika, pomoćnika i nastavnika, učenici postižu osjetno bolje rezultate u nastavi, mobilniji su i socijalno više inegrirani, rekla je.

“Na kvalitetu života u Sisku u velikoj mjeri utječe i naš odnos prema ugroženim skupinama građana. Jedan segment tog života čini i pomoć djeci s teškoćama u razvoju, što smo uspješno riješili, kako u osnovnim školama, tako i dječjim vrtićima. Za pomoć djeci novca uvijek mora biti. Tako smo ove godine, u projektu “Rukom pod ruku”, koji može biti uzor i za druge gradove, angažirali 13 pomoćnika u nastavi više nego prošle godine. Svima smo izašli u susret, a tako će biti i idućih godina u nastavklu projekta”, rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.