Opet prosvjedovali radnici splitske Trajektne luke

Vijesti 03. stu 201416:33
CROPIX/Božidar Vukičević

Dvadesetak radnika Trajektne luke Split u poneđeljak poslijepodne je na petnaestak minuta blokiralo ulaz u trajekt Tin Ujević koji prometuje prema otoku Hvaru, a s rampe trajekta su ih odvukli policajci.

Sindikalni povjerenik Duško Dadić je okupljenim policajcima rekao kako se oni neće sami maknuti jer stoje na lučkom području koje je njihovo radno mjesto. Tražio je da se o svemu očituje resorni ministar i premijer predloživši da zajedno sjednu za stol.

Imamo pravo na štrajk, a ako nas policija želi maknuti silom, vezat ćemo se lancima i nećemo dopustiti da nas se na takav način odvede, poručio je Dadić policiji, nakon čega se nekoliko radnika vezalo lancima za ogradu.

Policijsko upozorenje prosvjednicima da onemogućavaju normalno odvijanje prometa i poziv da se maknu radnici su ignorirali, pa ih je nekoliko policajaca sve odvuklo s rampe.

Direktor Trajektne luke Split d.d. Toni Medvidović rekao je novinarima kako se premijer Zoran Milanović poziva na poštenje i moralnost svojih ministara, a da su radnici Trajektne luke nažalost prisiljeni svoja prava tražiti na ulici jer s njima nitko ne želi razgovarati.

“Do sada smo poslali puno poziva i Vladi i raznim ministrima, ali nam se nitko nije očitovao. Molim ih ovim putem, ne želeći probleme rješavati na ulici, da nam daju termin i da razgovaramo. Želimo se suočiti s istinom, papirima i činjenicama. Ovo se može riješiti u pet minuta, no izgleda da nekome iz Vlade i ministarstava nije u interesu da riješimo problem Trajektne luke Split”, kazao je direktor Medvidović dodavši kako radnike više ne može zaustaviti jer znaju da su u pravu.

Radnici u zadnjih mjesec dana već nekoliko puta prosvjeduju kako bi ukazali da se ne slažu s tim što “nemaju  tarife ukrcaja i iskrcaja putnika, dok su tarife priveza daleko niže nego u drugim lukama na Jadranu”.