ISTRAŽUJEMO: Tko je za, a tko protiv ZAMP-a?

Vijesti 15. lis 201519:39 > 19:40
N1

HDZ u lov na glasove birača ide i s najavom da će ukinuti, kako kažu, Josipovićev ZAMP. Ugostitelji su najavu dočekali s pljeskom, a glazbenici HDZ-u poručuju da su i oni birači.

U HDZ-u su odlučili ukinuti ZAMP – Službu zaštite autorskih muzičkih prava. Prijedlog je došao od člana Predsjedništva HDZ-a za kojeg se priča da je rezervirao mjesto u Vladi ako je Kramarko preuzme.

”Konkretno kad se govori o ZAMP-u onda je činjenica da ono što predlažemo čitavo vrijeme može i Fina, ne mora naplaćivati neka posebna interesna skupina koja putem provizija i određenih usluga naplaćuje još dodatne vrijednosti”, kaže Oleg Butković, član Predsjedništva HDZ-a.

Ugostitelji su prvi pozdravili HDZ-ov prijedlog.

”Otvoreno ću reći da je ZAMP jedan od najvećih problema i najvećih opterećenja kao fiskalni namet i ugostiteljima predstavlja financijski problem jer ovakav kakav jest je neodrživ”, kaže  Tonči Glavina iz Hrvatske interesne udruge ugostitelja.

To je pokušaj HDZ da dobije koji glas od obrtnika ili ugostitelja kaže Ivo Josipović koji je uspostavio sustav ZAMP-a.

”Ali znate kao što mi moramo plaćati piće kad dođemo u lokal tako oni moraju plaćati glazbu kad sviraju. Morate pitati glazbenike što misle o toj ideji, siguran sam što će vam reći”, kaže Josipović.

Neki kažu da to nije namet već usluga.

”Već sam umoran svi smo umorni od tih silnih napada na ZAMP, imamo potpuno nerazumijevanje to nije prafisklani namet već usluga I tko god je ne želi i ne mora je koristiti”, kaže Husein Hasanefendić.

Cijelu priču pogledajte u prilogu reporterke N1 Nikoline Zavišić.