Počinje saslušanje svjedoka u procesu Mustaču i Perkoviću

Vijesti 04. stu 201407:12 > 07:18
N1/Screenshot

Suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Munchenu zbog sumnje u počinjeno djelo suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića nastavlja se saslušanjem sudskih vještaka i svjedoka.

Na četvrto ročište procesa pozvani su svjedoci i sudski vještaci povezani s uviđajem na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 29. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Munchena i s kasnijom istragom. Saslušani bi trebali biti tadašnji policajac Marinus S., koji se prvi našao na mjestu ubojstva te liječnik Manfred A., koji je utvrdio Đurekovićevu smrt.

Nadalje bi trebali biti saslušani viša policijska inspektorica Policijske uprave mjesta Weilheim, pod čiju nadležnost spada Wolfratshausen, kojoj se, kao i još dvojici policijskih inspektora, navodi samo prezime – Webeck, bivši glavni kriminalni inspektor PU Weilheima – Klitzner te bivši glavni policijski inspektor u Pokrajinskom kriminalističkom uredu – Feistl, koji su sudjelovali u istrazi Đurekovićeva ubojstva.

Na četvrto ročište procesa pozvani su svjedoci i sudski vještaci povezani s uviđajem na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 29. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Munchena i s kasnijom istragom.

Podsjetimo, suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću započelo je 17. listopada čitanjem optužnica u kojima se optuženima predbacuje davanje naloga te planiranje i logistička organizacija Đurekovićeva ubojstva. U optužnici se također tvrdi kako je glavni nalogodavac ovog ubojstva bio nekadašnji komunistički čelnik Mika Špiljak koji je strahovao da bi Đureković, koji je do odlaska u emigraciju obnašao mjesto direktora marketinga naftne kompanije Ina, mogao svjedočiti o financijskoj pronevjeri u ovoj kompaniji u koju je navodno bio umiješan i Šiljkov sin Vanja.

Obrana Josipa Perkovića je u nekoliko navrata ukazivala na nevjerodostojnost glavnog svjedoka u tom suđenju Vinka Sindičića, koji bi se trebao i u ovom suđenju pojaviti kao jedan od glavnih svjedoka. Obrana tvrdi kako posjeduje dokaze po kojima je Sindičić u jednom prijašnjem suđenju, svjedočio po nalogu Njemačke obavještajne službe (BND) od koje je navodno primao i novčanu nagradu.

Predstavnici sutužiteljice u procesu, udovice Stjepana Đurekovića, Gizele Đureković, ocijenili su kako dokazi obrane koji bi potkrijepili navode o nevjerodostojnosti Sindičića, nisu dostatni.