Domoljubna koalicija za izbore prijavila krivi HRAST

Vijesti 20. lis 201511:05 > 18:59
N1

Koji HRAST je u Domoljubnoj koaliciji s HDZ-om? Pitanje je to koje se nameće nakon što su predane kandidature u Državno izborno povjerenstvo (DIP), a iste su i objavljene na njihovim stranicama. U HDZ-u su zabrljali i DIP-u dostavili krivo ime stranke, one Željke Markić s kojom ne koaliraju

Naime, kao dio Domoljubne koalicije naveden je Hrvatski rast – HRAST, aktivna stranka koju, prema registru političkih stranaka na stranicama Ministarstva uprave, vodi Željka Markić. HRAST koji bi trebao biti u koaliciji s HDZ-om i čiji je predsjednik Ladislav Ilčić, jučer je bio na predaji lista u DIP-u i zove se HRAST-pokret za uspješnu Hrvatsku, piše tportal.

Da urnebes bude još veći, stranka s kojom Željka Markić izlazi na izbore zove se U ime obitelji – Projekt Domovina, a predsjednik je Krešimir Planinić koji je u današnjem intervjuu za Večernji list kazao da im je rad HDZ-a bio motiv da se politički angažiraju, ali nije odbacio mogućnost postizborne koalicije s njima.

U DIP-u kažu da su oni liste objavili onako kako su im stranke i koalicije dostavljale. Drugim riječima, netko je u Domoljubnoj koaliciji, koja bi rado vodila državu, pobrkao naziv stranke s kojom bi to radila, i DIP-u dostavio krivo ime stranke.

Ilčić, šef HRAST-a koji bi trebao biti partner u koaliciji, ostao je iznenađen kada smo mu priopćili da se na popisu koalicije ne nalazi njegova stranka.

‘Moram to provjeriti, pa ću vam se javiti’, kazao je za tportal Ilčić.

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a, kazala nam je kako objavljene liste još nisu službene te da je sa zaključenjem njihove predaje u ponoć počeo teći rok od 48 sati za eventualnu korekciju.

Ilčić je kasnije objasnio da se dogodila omaška na 1 od 5 kandidacijskih lista i da je to sada ispravljeno. DIP dopušta 48 sati za ispravke. Kako kaže Iličić, problem je slučajno nastao prilikom klikanja u sustavu. Ne zna kome se to omaknulo, ali kaže da nema ljutnje.