Zijah Sokolović brani Frljića: To je apsolutna diktatura

Vijesti 21. lis 201510:34 > 12:12
N1

Predstava "Demokratija", koju je napisao i režirao Zijah Sokolović tijekom listopada i studenog izvodit će se u 10 gradova u Srbiji.

Sokolović je objasnio da je cilj bio da se od jedne riječi napravi predstava koja ima informativni karakter i koja se bavi aktualnim problemima društva.

Upustili smo se u demokraciju, kako su ljudi došli do toga da ne vlada jedan čovjek. Idemo kroz literaturu, kazališne predstave Shakespearea, kroz Julija Cezara, Sofoklovu Antiganu, Prometeja… Imamo informacije o prvim demokratskim državama, i na kraju primjeru Srbije“, objasni je Sokolović.

On kaže da je demokracija širok pojam, da postoji nekoliko vrsta demokracije, i da je pitanje kako će je koje društvo uspostaviti. “Ono što je elementarno – da bi se netko bavio demokracijom, on mora imati znanje o tome. Većina se želi baviti politikom i demokracijom, a nema elementarno znanje o tome“, smatra Sokolović.

Demokraciju je, prema njegovoj ocjeni, najbolje ocijenio Bernard Shaw koji je rekao da je riječ o procesu u kojem se s nama neće postupati bolje nego što zaslužujemo.

Sokolović je komentirao i “politički skandal” koji je svojom predstavom izazvao Oliver Frljić. Sokolović je ocijenio da su pokušaju vlasti u regiji da smjenjuju redatelje i direktore kazališta, apsolutna diktatura, i da bi građani u tom slučaju na neki način, po svojoj svijesti, morali reagirati. Na pitanje vjeruje li zaista da bi se građani u regiji mogli pobuniti zbog kazališta, Sokolović je konstatirao: “Antigona je ubijena zato što je društvo šutilo kao kurva“.

On je rekao i da predstava Demokratija nije kritika, nego informacija kako bi se moglo živjeti.

Nakon izvođenja u deset gradova Srbije, Demokratija će se, prema njegovim riječima, igrati i u BiH i Hrvatskoj, s tim što će posljednji dio predstave biti prilagođen političkim okolnostima u tim državama.

Sve je ranije komentirao i Oliver Frljić: