Policija dobila 'Big Brother' – čitač registracija

Vijesti 23. lis 201509:01 > 09:06
Tomislav Miletic/PIXSELL

Policijski službenici Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zadarske i Postaje prometne policije Zadar, na državnoj cesti D8, kod mjesta Crno, održali prezentaciju rada prenosivog mobilnog uređaja za prepoznavanje i očitavanje registracijskih pločica vozila – NERO – ANPR.

Specifičnost uređaja je da u istom trenutku može očitati veći broj pločica nakon čega, temeljem očitanih podataka o registracijskim pločicama, putem tog sustava, policajac u službenom vozilu odmah na uvid dobiva podatke o vozilu, vlasnicima, ali i o svim osobama koje su u navedenom vozilu ikad bile evidentirane.

Prenosivi uređaj će se koristiti na svim prometnicama i u svim vozilima (sa i bez policijskih oznaka), te će se sukladno očitanim podacima, vozila i vozači zaustavljati i po potrebi, sankcionirati od strane ophodnji policije, piše Zadarski.hr.

Zbog povećanja broja prometnih nesreća pod nadzorom PU zadarska, policija najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu do kraja ove godine, a posebno vozača pod utjecajem alkohola i droga. Apeliraju na vozače pod utjecajem opijata da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.