Uoči debate na N1: Što je pokazao Izborni skener 112?

Vijesti 02. stu 201509:22 > 09:32
Promo: N1, tportal

Politički, ekonomski i društveni razvoj Hrvatske te vanjska politika - teme su o kojima će raspravljati izborni kandidati i objasniti kako iskazane namjere kane pretočiti u konkretne političke odluke, akcije i proračun.

O najvažnijim temama raspravljat će predstavnici koalicije Hrvatska raste, ORaH-a, Naprijed Hrvatska, Domoljubne koalicije, SDSS-a te Živog zida i Koalicije rada i solidarnosti te MOST-a nezavisnih lista. Izravni prijenos osigurala je Televizija N1, razgovor s predstavnicima stranaka/koalicija vodit će direktor N1 televizije Zagreb Tihomir Ladišić, glavna urednica tportala Đurđica Klancir i istaknuti novinar CNN-a Brent Sadler, a debatu ćete uživo moći pratiti na našem portalu.

Platforma 112, koalicija organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti ljudskih prava, demokratizaciji i zaštiti javnih dobara i prirodnih resursa uputila je u utorak 27. listopada poziv vodećim političkim opcijama (prema ispitivanju javnog mnijenja) na očitovanje o vrijednosnim postavkama i zahtjevima koje članice Platforme 112 smatraju ključnima kako bi Hrvatska uistinu postala otvoreno, demokratsko društvo gdje su vladavina prava i održivi razvoj stvarnost, a ne puki slogani.

Do subote, 31. listopada, na anketu Skener 112 odgovorilo je pet od osam vodećih političkih opcija – Živi zid, HDZ/Domoljubna koalicija, ORaH, SDSS i Naprijed Hrvatska, dok se unutar roka, unatoč posjetniku i dodatnim molbama, na anketu Skener 112 nisu očitovali SDP/ koalicija Hrvatska raste te Koalicija rada i solidarnosti, a koalicija MOST kazala je da ne želi odgovarati na pitanja koja sadrže ideološke postavke, pobrojali su iz Platforme 112.

Polazišta Platforme 112 naglašavaju nužnost odbacivanja fašizma, ksenofobije, militarizma i klerikalizma kao fenomena nespojivih s demokracijom, istinsku provedbu reformi koje donose socioekonomsku sigurnost, jednakost i održivi razvoj u kojem javna dobra i gospodarstvo služe ljudima, a ne bogaćenju privilegiranih.

Platforma 112 ističe da traži Hrvatsku otvorenu unutar sebe i prema svijetu te ‘nultu toleranciju’ za korupciju, klijentelizam, zakidanje građanskih i medijskih sloboda, kršenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti te diskriminaciju, a zalaže se za reformu javne uprave i reorganizaciju sustava regionalne i lokalne samouprave uz poštivanje načela dobrog upravljanja te kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u školski sustav, sustavna ulaganja u ljude, zaštitu ljudskih i socio-ekonomskih prava te odgovornu ekonomiju utemeljenu na načelima održivog razvoja, politiku otvorenih granica prema izbjeglicama i migrantima te mirotvornu vanjsku politiku RH i EU u svrhu pravednog, održivog globalnog razvoja, što uključuje i odbacivanje TTIP-a.

Evo tko dolazi na izbornu debatu #skener112 sutra u podne uživo na N1 Televizija u suorganizaciji s Platformom 112 i u…

Posted by Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava on Sunday, November 1, 2015

Očitovanja svih pet političkih opcija ukazuju na veliku suglasnost sa zahtjevima Platforme 112, osim:

• politike otvorenih granica prema izbjeglicama u RH i EU i djelotvorne integracije koju pretežno ne podržava Živi zid, a HDZ ju samo djelomično podržava,
• borbe protiv energetskog siromaštva putem sustavnog prelaska na niskougljičnu strategiju razvoja energetskih potencijala koju Naprijed Hrvatska samo djelomično podržava smatrajući je nerealnom u odnosu na imperative energetskog suvereniteta.
• Živi zid odbio je odgovoriti na zahtjev za zaštitom rodne ravnopravnosti u području rada, politike, seksualnih i reproduktivnih prava, obrazovanja kao i jasnu društvenu osudu seksizma i govora mržnje.

Suglasnost političkih opcija s predizbornim zahtjevima Platforme 112

Posebno je zanimljivo, smatraju u Platformi, da je svih pet političkih opcija podržalo zahtjev za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja temeljenog na vrijednostima suvremenih demokratskih društava, globalne solidarnosti, zaštite ljudskih prava, jednakopravnosti ljudi, razvijanja kulture sjećanja koja uvažava različita sjećanja i interpretacije događaja iz prošlosti, održivog razvoja i zaštite okoliša, te promociji kritičkog razmišljanja među mladima kao korak ka demokratizaciji škola, te posljedično i cijelog društva.

Također, svih se pet političkih opcija očitovalo da će se na razini RH i EU zalagati za jasno pozicioniranje RH na razini EU protiv Transatlantskog sporazuma o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP) zbog privilegiranja velikih investitora, nedostatnog fokusa na harmoniziranu zaštitu radničkih prava, nedostatne brige za zdrav okoliš i ekološku poljoprivredu i ostalo.

U predizbornoj TV debati koju Platforma 112 organizira u ponedjeljak 2. studenog od 12 do 14 sati u Novinarskom domu, u partnerstvu s N1 televizijom te u suradnji s Tportalom, otkrit će kako iskazane namjere za održivu i pravednu Hrvatsku političke opcije misle pretočiti u konkretne političke odluke, akcije i proračun.

Razgovor s predstavnicima vodećih stranaka/koalicija vodit će direktor N1 televizije Zagreb Tihomir Ladišić, glavna urednica T-portala Đurđica Klancir i istaknuti novinar CNN-a Brent Sadler. Debata je otvorena i za sve druge medije, no bez video snimanja. Građanke i građani moći će izravno postavljati pitanja koristeći #skener112 na društvenim mrežama.

Debata će biti podijeljena u četiri tematska bloka: politički razvoj Hrvatske; ekonomski razvoj; društveni razvoj i vanjska politika. U kratkom će bloku Platforma 112 predstaviti cjelokupnu kampanju Izborni skener 112.

Organizacije civilnog društva pozivaju građanke I građane da se uključe u izravni prijenos putem Twittera, a već sada je moguće slati pitanja putem Facebook I Twitter profila kampanje i/ili korištenjem #skener112 , a koaliciju Hrvatska raste te Koaliciju rada i solidarnosti još jednom pozivaju da se očituju na Izborni skener 112.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.