Mladi u pet gradova obilježavaju godišnjicu Kristalne noći

Vijesti 02. stu 201517:10 > 17:19
Izvor: YouTube

U Splitu, Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Puli paralelno će se održati aktivnosti i na različite načine obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma povodom obljetnice Kristalne noći.

“Na štandovima u tim gradovima u subotu, 7. studenog, saznajte što je govor mržnje te kako svakodnevno svjedočimo poticanju na mržnju i nasilje, a da toga nismo ni svjesni”, navode organizatori, Mreža mladih Hrvatske, koji će na štandovima dijeliti torbe za pijacu/plac/tržnicu, naljepnice, informativne letke i postere. Najavljuju i da će u narednih nekoliko dana objaviti više informacija o događajima u Puli, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Zasad je poznato da je u Zagrebu 7. studenog organizirano druženje od 10 do 12 sati na Cvjetnom trgu, a u 12 sati je organizirana edukativna šetnja po Zagrebu koja uključuje nekoliko ključnih lokaliteta u užem gradskom centru na primjerima kojih se posjetitelji mogu upoznati s poviješću Zagreba u Drugom svjetskom ratu i poraću.

“Cilj šetnje je osvještavanje povijesnih procesa na prostoru Hrvatske i Zagreba iz naše nedavne prošlosti te upoznavanje sa sudbinama povijesnih ličnosti, istaknutih antifašista i humanista koji su sudjelovali u otporu protiv fašizma na ovim prostorima. Očekivano trajanje vodstva je oko sat vremena”, navode.

Započinje na Trgu žrtava fašizma na kojem se za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazio zatvor i sjedište Ustaške nadzorne službe. Posjetitelji će kroz šetnju moći saznati više o urbanističkim i arhitektonskim promjenama grada, kao i nekim mračnijim stranama njegove povijesti. Šetnju vodi Petra Braun, kustosica.

Zbog praktičnosti izvedbe broj sudionika je ograničen na 20 osoba, pa pozivaju sve zainteresirane da se, ukoliko žele sudjelovati, prijavedo četvrtka 5. studenog do 23:59 sati.

“Pozivamo vas da na putu do posla, škole ili usput kad idete na kavu, prikrijete fašistička obilježja u svome gradu – fotografiju nam zalijepite na zid i dajte svoj doprinos za zdraviju, tolerantniju i čišću okolinu”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.