Troje djece izbjeglica sami putuju prema boljem životu u EU

Vijesti 03. stu 201509:14 > 09:19
Davor Puklavec/PIXSELL

Otkako je prije nešto više od mjesec dana počela raditi služba traženja, Hrvatski crveni križ spojio je više od 760 izbjegličkih obitelji koje su se rastavile tijekom transporta.

Do razdvajanja je došlo zbog gužvi nastalih pri ukrcaju u autobuse, brojenju, odlasku na različite lokacije i prelasku granica. Pronađeno je i trinaestero djece u dobi od 7 do 11 godina koja su ostala bez roditelja. Desetero su roditelji izgubili negdje na putu i u međuvremenu su obitelji spojene. No roditelji preostalo troje djece, nađene u Opatovcu, a inače iz Afganistana i Pakistana, nisu ni krenuli na put nego su djecu poslali same na put prema Europi.

“Ni sami ne znamo kako su se ta djeca našla u izbjegličkoj masi. Oni sada predstavljaju golem problem jer ih roditelji ne žele natrag jer ih ne mogu hraniti. Troje napuštenih povjereno je nadležnom centru za socijalnu skrb”,  kaže predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Josip Jelić.

Tinejdžeri idu na Zapad

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, riječ je o tinejdžerima. Bez obzira na to što su na put krenuli bez roditelja, koji se nadaju da će djeca stići do zapadnih zemalja, to neće biti sasvim jednostavno. Naime, nakon što se pronađu njihove obitelji, a u Ministarstvu unutarnjih poslova vjeruju da će se u tome uspjeti, oni će biti vraćeni obiteljima.

Ti maloljetnici nisu među onim izbjeglicama koji su danas u osam sati doputovali vlakom iz Opatovca u novootvoreni zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu.

U toj je prvoj skupini 1000 izbjeglica, a od srijede bi vlakom trebale stizati grupe od po 1000 izbjeglica direktno iz Šida, gdje će ih uz srbijansku policiju registrirati pripadnici Frontexa među kojima će biti i policajci iz Hrvatske, rekao je ranije ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije dogovorili su prijevoz migranata vlakom izravno iz Šida do zimskog tranzitnog centra u Slavnoskom Brodu.