Ako netko nije spreman na sučeljavanje, zašto ide na izbore?

Vijesti 05. stu 201509:46 > 10:04
N1

Dragan Zelić iz GONG-a upozorio je u Novom danu kod Tihomira Ladišića kako je nadzor stranaka važniji prije izbora, nego na sam izborni dan.

“Moramo znati dobivaju li birači sve kvalitetne informacije, da znaju hoće li izaći na izbore ili ne, i za koga će glasovati. Važna je uloga novca, jer ako nemate dovoljno novaca, poruka vam neće doći do birača. Važno je i da je proces kandidiranja jednak za sve, i da tijela rade u skladu sa zakonom. Poanta cijelog izbornog procesa je da slobodna volja birača dođe do punog izražaja, i da nitko na vas na vrši pritsak na glasačkom mjestu.”

Koliko su stranke bile transparente u trošenju novaca?

“Hrvatska je imala traumatična iskustva zadnjih godina, recimo 2007. godine financiranje jedne stranke nije bilo transparentno. Sada su straske i liste trošile puno manje, očito je kriza, i to će biti pokriveno iz javnih sredstava. Važno je da se u izvještajima navedu točno sve donacije, a važna je i kontrola, sada imamo dobar zakon. Mi recimo imamo obvezu od sedam dana prije izbora da se preda financijsko izvješće, no važno je kontrolirati točnost podataka iz tih izvještaja. Ako ste proputovali cijelu zemlju, a naveli ste da su putni troškovi samo 20 tisuća kuna, znači da nešto ne štima. Tu je GONG da to provjerava.”

Koliko su birači imali prilike čuti sučeljavanja i kandidate koji izlažu svoj program? Nismo imali direktno sučevljavanje dvojice kandidata za premijera.

“Godinama imamo zastarjela praćenja izbora u medijima, no to se promijenilo. Međutim, očito je da nećemo imati sučeljavanja predstavnika HDZ-a i SDP-a, i to je šteta. Takva sučeljavanja, ako su dobro pripremljena, mogu biti odlična forma da kandidati upoznaju potencijalne predsjednike vlade. Ako netko od njih nije spreman sudjelovati u tome, ne znam što traži u izbornoj utrci. To nije sučeljavanje s kandidatima, nego s biračima.”

Zelić je rekao i da je bilo pokušaja od strane nekih stranki da provuku loše poruke, pa i one koje su bile na rubu fašizma, no da kampanja općenito treba služiti da građani dobiju što više informacije o tome što im stranke nude, i kako misle riješiti probleme u zemlji, te koji su im vrijednosni stavovi.

Hoće li se GONG oglasiti u pogledu toga da birači mogu zaokružiti samo ime čovjeka, i da bi se moglo dogoditi da netko drugi zaokruži listu?

Na biračkim mjestima sve je na članovima biračkog odobra. I danas ćemo upozoriti da se birački odbori strogo drže procedure i zakona, jer ako će se upuštati u muljanje s listićima, tu se radi o vrlo ozbiljnim kaznenim djelima. Nije zgoreg spomenuti da je posebno bitno da se kod preferencijalnog glasanja drže DIP-a i Zakona, i da se educiraju. DIP je na internetu objavio e-tečaj koji mogu svi građani proći, i vidjeti što je zadaća biračkog odbora te što smiju, a što ne. Recimo, prvo nakon zatvaranja izbora moraju ukloniti sve kemijske olovke.”

“I građani moraju biti aktivni cijeli mandat”

Zelić je na pitanje novinarke iz sarajevskog središta N1 televizije rekao kako je važno izaći na izbore, ali i da ste aktivni sve četiri godine mandata. “Morate kontrolirati vlast, da sudjelujete u procesu donošenja odluka. Na vlasti je također da potiče birače da sudjeluju. Upravo je tu sada kriza predstavničke demokracije, i buduća vlast mora više pitati građane za mišljenje, ne samo na izborni dan nego cijelo vrijeme. Mi smo primjerice zagovarali preferencijsko glasanje kako bi građani imali veću moć u politici.”