"Plan za bijeg" na dan izbora

Vijesti 05. stu 201513:32 > 13:33
YouTube

Plan za bijeg u bolju budućnost zainteresiranoj će javnosti u subotu i nedjelju 7. i 8. studenog od 11 sati u Planetariju Tehničkog muzeja predstaviti - Nikola Tesla i Mark Twain. Dio je to ciklusa malih radiofonijskih izvedbi, naslovljenog Drugi plan za bijeg.

Prvi Plan za bijeg proveo se u listopadu 2014.godine, a njegove pokretačice su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić koje ističu kako je drugi ciklus malih radiofonijskih izvedbi nastavak pustolovine koju su započeli predstavom Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje). Radi se o hodanju po rubu radija i teatra, ovdje u zadatosti kratke forme pozvani umjetnici na temu bijega istražuju moguća područja borbe zvuka i izvedbe.

U sklopu Drugog Plana za bijeg u Planetariju Tehničkog muzeja bit će izveden autorski projekt „T’N’T“, Maje Sviben, Vedrana Peternela i Nore Krstulović, a koji donosi slabo poznatu priču o prijateljstvu Nikole Tesle i Marka Twaina i njihovom planu za budućnost čovječanstva. Publika će tu radiofonsku izvedbu Danijela Ljuboje i Žarka Potočnjaka moći pogledati 7. i 8. studenog u 11 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikole Tesle. Ovogodišnji Plan za bijeg završava dvjema izvedbama autorskog projekta Filipa Šovagovića. Kombinirajući kazalište, film i radio Sovagovićevu igru ‘Arti in science’, također inspiriranu figurom Nikole Tesle, publika će moći vidjeti u Zvjezdarnici na Gornjem gradu pred zatvaranje birališta u nedjelju u 17:30 i 18:30.

Detaljniji program možete pronaći na Facebook eventu Drugog plana za bijeg.

Ulaz na sva događanja, osim “Mijena srca”, je 20 kn. Sav prihod ide za hranu i toplu odjeću izbjeglicama i onima koji bdiju nad njima. Također, organizatori pozivaju publiku da donese „po jedne dječje čarapice ili štramplice ili kapu, rukavice, šal…onoliko koliko stane u džep vašeg kaputa na putu do naših izvedbi. Sve će putem humanitarne inicijative Are you Syrious biti podijeljeno djeci i bebama koja pri temperaturama blizu 0 stupnjeva Celzijusa noće na otvorenom, na poljima i u šumama, zapeli u labirintima naših neodgovornih politika.“

Drugi Plan za bijeg ostvaren je u produkciji Multimedijalne kolibe te suradnji s umjetničkim kolektivom SKROZ, Zvjezdarnicom Zagreb, Muzejem prekinutih veza, Tehničkim muzejem Nikole Tesle, Hrvatskim centrom ITI i Are you Syrious, a uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Autori Drugog Plana za bijeg pamte godinu u kojoj je nestala Marina Viculin (1957. – 2015.) i godinu u kojoj obilježavamo 90-i rođendan Zvonimira Bajsića (1925. – 1987.)

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.