Milanović predložio Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Vijesti 05. stu 201517:23 > 17:27
N1

Predsjednik vlade RH, Zoran Milanović ostvario je najave i u zadnjim danima svog mandata, službeno je nominirao potpredsjednicu vlade, Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto idućeg Glavnog tajnika UN-a.

Pismo, poslano 2. studenog, Milanović je naslovio na predsjednika Opće skupštine UN-a, Danca Mogensa Lykketofta, a istog ga je dana, uz diplomatski uvod Lykketoftu predala naša Stalna misija RH pri UN-u. U svom pismu Milanović piše kako je hrvatskoj vladi čast nominirati gđu Pusić i navodi kako ona ima istaknutu nacionalnu i međunarodnu karijeru, i kao političarka i članica akademske zajednice, što ju čini u cijelosti odgovarajućom za poziciju koju nosi globalno vodstvo i odgovornost. “Duže od dvije decenije gđa Pusić je uključena u domaću i međunarodnu politiku i imala je vrlo istaknutu ulogu u pregovorima RH s EU”, piše dalje Milanović, te dodaje da je Pusić i nadgledala cijeli pregovarački posao između Hrvatske i EU, piše Večernji list.

Dodaje da je ona sada, kao ministrica vanjskih poslova posebno aktivna na pitanjima razvoja, humanitarnim i pitanjima ljudskih prava. Posebno je fokusirana u unaprjeđivanju položaja žena i djevojčica, osobito u postkonfliktnim i tranzicijskim društvima, stoji u pismu. Milanović piše predsjedniku opće Skupštine i navodi da su u hrvatskoj vladi “uvjereni da gđa. Pusić na toj funkciji donosi i jedinstvenu kombinaciju jakog vodstva, vizije, osobnog integriteta, vještine u upravljanju, te bogatog akademskog zaleđa, kao i dubokog razumijevanja globalnih i regionalnih tema. U drugom dijelu pisma, Milanović se poziva na princip pravične zemljopisne distribucije za vodeće pozicije u sustavu UN-a, te piše “budući da jedino grupa Istočnoeuropskih država nije imala tu čast, vjerujemo da bi idući Glavni tajnik UN-a trebao biti iz ove regije”.

Isto tako, Milanović se poziva i na ravnopravnost spolova, te kaže u pismu da “nakon 70 godina postojanja UN-a, krajnji je čas da žena s besprijekornim i izvanrednim vjerodajnicama bude ravnopravno razmatrana za najvišu funkciju…i da je najbolje odgovarajuća za ovaj zahtjevni zadatak”. Uz pismo hrvatskog premijera, predsjedniku Opće Skupštine UN-a pridodana je i opsežan rezime njezine karijere. Upitani jesu li “u toku” i je li premijer upoznao predsjednicu RH sa vladinom nominacijom V. Pusić, iz Ureda predsjednice kažu da iz vlade nisu dobili nikakvu službenu informaciju o nominaciji, niti je Kolinda Grabar-Kitarović konzultirana o njoj.

Prije dva mjeseca, kada se pojavila ideja o nominaciji V. Pusić, a koja je javno i očekivala potporu predsjednice, K. Grabar-Kitarović je odgovorila “kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu UN trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu…neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji”, rekla je još u rujnu predsjednica. Protiv ove nominacije izjasnio se bio i HDZ, sa stavom kako “rezultati V. Pusić nisu dovoljni za kandidaturu”.