Pravilnik o konoplji donesen – u praksi se ništa ne događa

Vijesti 06. stu 201507:03 > 07:11
N1

Upotreba medicinske konoplje u Hrvatskoj je formalno legalizirana pa neki od pacijenata oboljelih od multiple skleroze, AIDS-a, raka ili sindroma dječje epilepsije imaju pravo liječiti se lijekovima ili pripravcima na bazi indijske konoplje. Međutim, upotreba tih lijekova u stvarnom životu još je na dugačkom štapu.

Lijekova od konoplje u hrvatskim ljekarnama nema, liječnici obiteljske medicine recepte za njih nisu počeli ispisivati, ne preporučuju ih još ni specijalisti, piše Večernji list, kojem je šef ljekarničke komore Mato Portolan potvrdio da, osim informativnih pitanja, nema pacijenata s receptima, bilo za gotov lijek kakav se u nekoliko oblika prodaje u zemljama EU, bilo za galenske i magistralne pripravke koje bi ljekarnik spravljao za pojedinog pacijenta.

“Nitko od specijalista to ne traži, pa mi i ne propisujemo recepte za te lijekove”, rekla im je i dr. Ines Balint, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Specijalisti pak i ne mogu to tražiti bez potrebnih smjernica.

“Ne možemo propisivati liječenje na bazi medicinske konoplje ako od našeg onkološkog društva nema smjernica za to. A nema ih”, kaže onkolog prof. dr. Velimir Danko Vrdoljak. Zahtjeva za unos lijekova te vrste iz EU još nema, odnosno prema veledrogerijama je išao samo jedan zahtjev, tj. recept.

“Gotovi lijekovi na bazi konoplje mogu se uvoziti u Hrvatsku samo interventno. Skupi su, po dvjestotinjak i više eura na mjesec, a nisu ni osnovna terapija, pa će ih malo pacijenata moći kupiti”, kaže Jakov Radošević, direktor sektora nabave Medike.

Tko će uvoziti sirovinu za pripravke?

Na crnom tržištu ulje od konoplje cijeni se enormnim iznosima, spominju se deseci tisuća kuna. No ono što ne bi trebalo biti skupo, konopljini su pripravci, napominje Radošević, što bi bilo u nekom cjenovnom rangu od stotinjak kuna. Imunološki je zavod nedavno imenovan institucijom koja će obavljati posao nabave konoplje za magistralne pripravke, ali ta ustanova to ne može raditi.

“Od 1. listopada nisu više d. d., a kao državni zavod, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ne mogu se baviti tom djelatnošću”, navodi J. Radošević. Ne mogu to ni farmaceutske kompanije, pa je pitanje tko će sirovinu za pripravke uvoziti.

Otprije petnaestak dana poručeno je da se uz recept lijekovi od konoplje mogu unijeti u Hrvatsku, međutim, čini se da ni Carinska uprava nema naputke o tome.  Dakle, iako je aktualna zdravstvena vlast pravilnik donijela, nije osigurala uvjete za njegovu primjenu. A sudeći po reakciji koju je na tu temu imao navodni kandidat za ministra zdravlja druge političke opcije, može se reći da se oni legalizacijom medicinske konoplje ne bi ni bavili, piše Večernji.