Što je to MOST i tko su njegovi protagonisti?

Vijesti 09. stu 201518:31 > 18:37
PIXSELL/Grgur Zucko

"Još jednom hvala hrvatskim biračima i mi vas sigurno nećemo izdati!" Obećanjem Bože Petrova u jedan ujutro završila je izborna noć u Hrvatskoj. Govorio je posljednji - nakon Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka - jer o njemu sada sve ovisi.

Suzdržani psihijatar iz Metkovića pretvorio je MOST u jaku nacionalnu stranku s čak 19 mandata. Više od toga su samostalnim izlaskom su u hrvatskoj političkoj povijesti uspjeli izboriti samo HDZ-a i SDP. Za MOST su sada čuli svi, ali mnogi i dalje ne znaju ni tko su ni što nude. Tako je danas zbog velikog interesa potrošen sav promet službene stranice pa ona nije bila dostupna za javnost.

“MOST je registriran kao stranka, međutim MOST je platforma da bi se kvalitetne nezavisne liste, koje su tijekom ovih 25 godina nestajale u lokalnoj samoupravi jer se nisu mogle borit s dvije velike stranke, da bi ti jaki individualci, dokazani u lokalnim sredinama napravili nešto na nacionalnoj razini”, kazao je omiški gradonačelnik Ivan Kovačić. Jaki individualci su mahom gradonačelnici i načelnici, koji smanjuju milijunske dugove svojih gradova i općina kojima je zajedničko – inzistiranje na reformama. Velike stranke sada žele jasno čuti – što reforma znači.

“Reforma, ponavljam, ne znači otkaz, reforma znači da on svom političkom kadru, svom političkom uhljebu, koji je došao u državnu firmu – mora mu reći da radi. E mi ćemo mu reći da radi”, poručuje Kovačić.

Baviti se javnim, zaboraviti privatno

U stranci su i poduzetnici te sveučilišni profesori, koji u ime MOST-a traže isto.

Nama trebaju strukturalne reforme i to širokog spektra i u gospodarstvu i u upravi i u lokalnoj samoupravi, ako bilo koji segment ostavite poništit će se onaj dobar segment. Dakle, ili sve ili ništa, poručuju u MOST-u. A to znači i bolne odluke.

“To su odluke koje će zahvatiti i nečije prijatelje i rodbinu. Ali mi moramo biti svjesni težine situacije u kojoj se hrvatska nalazi, a ako budemo provodili promjene samo to može jamčiti bolju, sretniju budućnost Republici Hrvatskoj”, kaže Petrov. U MOST-u se često čuje i da oni nisu klasični političari već ih je u politiku dovela nepravda.

Njihov je moto baviti se javnim, zaboraviti privatno. A za to će morati naći lijevog ili desnog partnera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.