Vlada RH: Građani mogu biti mirni, Vlada je spremna na sve

Vijesti 10. stu 201515:57 > 16:02
Rene Gomolj / AFP

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom o izbjegličkoj krizi i najnovijim odlukama Vlade Republike Slovenije o zaštiti slovenske granice.

“Predsjednici vlada dogovorili su nastavak suradnje dviju država na prihvatu i protoku migranata i izbjeglica. Vlada Republike Hrvatske poduzet će sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese. Građani Republike Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna reagirati na svaku situaciju”, stoji u priopćenju Vlade.

Podsjećamo, Slovenija će uskoro na određenim mjestima na svojoj granici s Hrvatskom, koja je i schengenska granica, postaviti tehničke zapreke, uključujući i ograde, s ciljem da bolje kontrolira očekivani izbjeglički tok koji je ovih dana krenuo iz Grčke, potvrdio je u utorak popodne na konferenciji za novinare slovenski premijer Miro Cerar.

“Time želimo da se ljudi (migranti) usmjeravaju prema ulaznim točkama na granici. Naglašavam da time Slovenija ne zatvara svoje granice nego samo onemogućuje nekontrolirani ulaz migranata na naš teritorij”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare, nastupivši zajedno sa ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gjerkeš Žnidar.

Kazao je da je o tome već kontaktirao hrvatskog premijera Zorana Milanovića i da će se kontrolirani i dogovoreni tranziti migranata vlakom preko Slovenije nastaviti.

Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti “humanitarnu katastrofu” do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata i ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu “zelenu granicu” tijekom nadolazeće zime.