Ustavni sud će odrediti koliko je to 10 posto birača

Vijesti 06. stu 201411:01 > 11:10
Cropix/Goran Mehkek

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav od Ustavnog suda će zatražiti tumačenje koliko je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, odnosno koliko ih je potrebno za raspisivanje referenduma.

“Inicijativa (U ime obitelji) je Saboru predala 380.649 što smatraju da predstavlja 10 posto birača u RH. Ta brojka, kada bismo slijedili uobičajenu proceduru, treba provjeriti pred nadležnim tijelima odnosno pred Ministarstvom uprave. No u Odboru smatramo da ta brojka nije 10 posto birača. Naime, prema podacima Ministarstva uprave početkom listopada bilo je 4.520.000 tisuća državljana. Dakle ne stanovnika, nego državljana bez obzira gdje žive”, poručio je odmah na početku sjednice predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Grbin je kazao da je prilikom prikupljanja potpisa za tzv. referendum o braku, inicijativa Saboru predala i potpise prikupljene od birača koji žive i izvan RH, prenosi tportal.hr.


“Tada im to nije smetalo, a sada ima smeta. Osim toga, vezano uz ovu aktualnu referendumsku inicijativu, na početku prikupljanja potpisa predstavnici inicijative govorili su da im je treba 430 tisuća potpisa, a kada to nisu sakupili, onda su zaključili da im treba ipak manji broj”, napomenuo je
Grbin.

Vanjskog člana odbora GONG-ovog Dragana Zelića zanimalo je traži li se od Ustavnog suda i tumačenje ustavnosti samog referendumskog pitanja ili se traži samo da ocijeni koliko je 10 posto birača u RH.

“Ako Ustavni sud kaže da je 380 tisuća potpisa dovoljno, onda ćemo aktivirati državni aparat za prebrojavanje i kontrolu potpisa, a nakon toga možemo ući u meritum pitanja i tražiti procjenu ustavnosti pitanje”, odgovorio je Grbin.