RH podigla razinu pripravnosti, nove ovlasti tajnim službama

Vijesti 21. stu 201508:51 > 08:59
N1

Razinu sigurnosnih mjera zbog terorističkih napada u Parizu podigla je i Hrvatska, a u idućim danima i tjednima dojava o sumnjivim predmetima moglo biti više nego inače.

Istodobno, tajne službe u Hrvatskoj dobivaju nove ovlasti i pristup stotinama javnih kamera u hrvatskim gradovima.

Podsjetimo, u središtu Zagreba nastala je panika zbog jedne ženske torbe ostavljene blizu francuskog veleposlanstva. Potvrđeno je da je riječ o lažnoj uzbuni. U petak je pak osječko-baranjska Policijska uprava dobila dojavu o sumnjivom predmetu u osječkom Parku kralja Držislava, a protueksplozivnim pregledom utvrđeno je da nema opasnosti.

Stručnjaci kažu kako u situacijama izrazite anksioznosti, kada pojedinci, grupe ili cijelo društvo postanu preplavljeni strahom, dolazi do pretjeranih reakcija koje se manifestiraju upravo na ovakav način.

Kalinić: Hrvatska je potencijalna meta

Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost, komentirao je na HTV-u napade u Parizu, ali i Maliju te eksploziju u Mostaru koja se sinoć dogodila.

“U ovakvim situacijama treba se obratiti ili predsjednica, ili premijer ili ministar policije. Hrvatska je sigurno potencijalna meta. Ne samo zato što imamo BiH kao susjede, već i jer je Hrvatska članica Europske unije i NATO-a i sudjeluje u mirovnim misijama i u Maliju i u Afganistanu.

Hrvatska je ugrožena jer je turistička zemlja – iz te antiterorističke koalicije na ljetovanje dolaze mnogi građani. Jedan incident ako se dogodi, Hrvatska će biti devastirana. Ministar, predsjednica i premijer moraju sjesti zajedno i dogovoriti ozbiljnije mjere, jer više nije pitanje hoće li se dogoditi, nego kada će se dogoditi”, kazao je Kalinić.