Sanadera razljutilo pitanje o ukradenom novcu

Vijesti 25. stu 201517:56 > 18:42
N1

Ivo Sanader je pred zatvorom, izašavši iz auta pred silu reportera i simpatizera, prvo pokušao rastjerati gužvu oko sebe: "Malo se maknite, preblizu ste!"

A onda je odgovorio na pitanje kako se osjeća.

“Osjećaj je izvanredan, želim zahvaliti obitelji, koja mi je davala potporu, prijateljima, posebno onma koji su bili spremni dati nekretninu za jamčevinu i ovaj put, kao i prije četiri godine. Hvala i ovo troje odvjetnika koji su za mene najbolji odvjetnici u zemlji. Naš odnos je nadišao profesionalne okvire i siguran sam da smo svi skupa zadovoljni. Međutim, vi znate da sam ja bio i predsjednik vlade Hrvatske koja je ušla u Europsku uniju i NATO i bio sam siguran da smo ostvarili najviše standarde. Nisam znao da u nekim segmentima ih nismo ostvarili. Nisam pravni stručnjak, ali iz onog što mi kažu odvjetnici – ne zna se ni jedan slučaj da se na istom sudu istome čovjeku sudilo u četiri-pet odvojenih postupaka. Da je to spojeno, ja bih bio na slobodi”, prigovorio je.

Slučaj Planinska je, naveo je, još uvijek poseban slučaj.

“Praksa kaže da ako protiv jednog čovjeka postoje na dva suda dva postupka, to se spaja u jedan. Zašto to nije napravljeno u mom slučaju, to je evidentno – da me se drži u zatvoru ili pritvoru ili istražnom zatvoru jedno čas iz jednog čas iz drugog razloga”, kazao je Sanader, zaključujući da se radi o kršenju njegovih ljudskih prava, konvencija i zakona.

Nije ogorčen na pravosuđe, kaže, “nego sam naprosto nezadovoljan činjenicom da se to može dogoditi”, dodajući da ga apsolutno čeka pravna bitka, a što o tome može reći odlučit će njegovi odvjetnici.

N1

Nije htio komentirati izbore.

“Politiku neću komentirati i njome se više ne bavim, to je završena stvar, imam nekoliko postupaka koje ću dobiti”, kazao je Sanader.

Upitan je i kako su ga tretirali u zatvoru.

“Ne samo prema meni – vi znate da sam bio u zatvoru u Salzburgu – što se tiče profesionalnosti i standarda ovaj zatvor ne zaostaje ni po čemu”.

Ipak, ustvrdio je jedan novinar, nitko ne osporava, pa ni Ustavni sud koji ga je pustio na slobodu, da je novac ukraden u vrijeme njegovog mandata. Ovo je razljutilo bivšeg premijera.

 “Tko je to dokazao? Tko je to dokazao? Ne, niti jedan sud to nije rekao. Odakle vam to? Ja sam vas pitao je li to dokazano? Je li mi išta dokazano? Šta je dokazano? Tko je to dokazao?”, ispitivao je novinara koji mu je postavljao podpitanja.

Prozivka na račun Bajića i Jadranke Kosor

Upitan je i koje su političke opcije odgovorne za njegov progon.

“Vi se sjećate da konferencije za novinare 3. siječnja, koja je zabilježena na svim kamerama – iza toga stojim i danas. U to vrijeme sam rekao da stranka ne ide dobro. Izgubili smo prvi krug predsjedničkih izbora, naš kandidat nije prošao u drugi krug i rekao sam da ako tako nastavimo ćemo izgubiti i izbore 2011. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se kao počasni predsjednik jače angažirati u stranci. Nakon toga su sazvali predsjedništvo, izbacili me iz stranke. Potpredsjednica stranke (Jadranka Kosor) pozvala je (glavnog državnog odvjetnika Mladena) Bajića i naredila mu moj kazneni progon. On je to morao poslušati jer mu je isticao mandat 11. veljače. On je ponovno izabran za glavnog državnog odvjetnika”, kazao je.

Posjete EU političara

“Ne nikakvih pol ambicija”, morao je ponoviti upitan o povratku u politiku.

Potvrdio je i da su mu neki europski političari dolazili u zatvor, ali kazao je da nije korektno da iznosi nešto što oni nisu.

“Činjenica je da su me posjetili”, kazao je.

Večer će, najavio je, provesti s obitelji i prijateljima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.