Vlada će građanima povisiti limit oprosta duga na 25.000 kn?

Vijesti 07. stu 201412:06 > 12:12
Morguefile

Umjesto dosadšnjih deset tisuća u Vladi razmišljaju o povećanju limita oprosta duga građana na dvadeset pet tisuća kuna.

Prema najnovijoj radnoj verziji Vladinog projekta otpisa dugova blokiranim građanima, ukupni iznos do kojeg bi se dug mogao otpisati bit će povećan s prvotno planiranih 10.000 na 25.000 kuna, s tim da unutar tog iznosa dug tvrtkama i institucijama koje nisu u državnom vlasništvu – prvenstveno bankama i teleoperatorima – neće smjeti biti veći od 10.000 kuna. Prema prvim kalkulacijama, takvim bi oprostom moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 građana.

Potvrdio je to Jutarnjem listu izvor blizak Vladinom timu koji već nekoliko mjeseci vodi pregovore s najvećim vjerovnicima i traži najbolje modele za otpis dugova.

Prema prvotnom planu, kriteriji su iznimno strogi. Osoba mora biti dužna više od godinu dana, ne smije imati nikakve nekretnine ni štednje, nezaposleni moraju biti u tom statusu barem godinu dana, umirovljenici ne smiju imati više od 2500 kuna mirovine. ‘Kad smo napravili detaljne analize, shvatili smo da bi oprost moglo dobiti najviše 10.000 ljudi, vjerojatno i njih bitno manje’, kazao je Vladin izvor.

‘Zaključili smo da se građani kojima je blokiran račun i koji ispunjavaju ovako stroge kriterije doista nalaze u iznimno lošoj situaciji, bez realnih šansi da se izvuku. Stoga smo odlučili pomoći njima, i u slučaju da im je dug veći. Dakle, kako sada stvari stoje, kriteriji ostaju, ali se iznos povećava na 25.000 kuna’, dodao je.

Konačna rješenja i precizni izračuni bit će najvjerojatnije poznati drugi tjedan.

Cijeli članak pročitajte ovdje.