Bandić: Ufam se u Milanovićev razum i Karamarkovu širinu

Vijesti 07. pro 201508:58 > 14:02
N1

Drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka te zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počeo je u ponedjeljak u 9 sati, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Konzultacije se održavaju u dva dijela – prijepodnevni će trajati do 11 sati, a poslijepodnevni dio počinje od 14 sati. Po završetku konzultacija hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović obratit će se javnosti.

U prijepodnevnom dijelu konzultacija prvi na redu su zastupnici nacionalnih manjina, zatim Stipe Petrine, Ivan Sinčić, Radimir Čačić. Nakon toga predsjednica će razgovarati s predstavnicima HDSSB-a, Milanom Bandićem, Dragom Prgometom, Borisom Miletićem iz IDS-a. Od 14 sati slijede razgovori s predstavnicima Mosta, koalicije Hrvatska raste te Domoljubne koalicije.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA NAŠEM PORTALU

11:25Milan Bandić izjavio je kako se ‘ufa u u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova’.

10:55 Da su izbori izgledna opcija, slažu se i iz HDSSB-a

10:40 Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, izjavio je kako ‘sadašnja situacija ukazuje na nove izbore’.

10:22Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida poručio je kako neće poduprijeti ni jednu od dvije koalicije. ‘Ostajemo pri svome’, rekao je Sinčić.

10:17 Stipe Petrina kazao je da će podržati onoga tko bude imao 75 mandata, a njegov 76. bude presudan. Kad je riječ o mandataru, rekao je da će vidjeti koga će podržati, ali je naglasio da je bliži podršci Koaliciji ‘Hrvatska raste’ jer ona ima više prikupljenih mandata nego Domoljubna koalicija.

9:46 Milorad Pupovac kazao je okupljenim novinarima nakon konzultacija: ‘Predsjednici smo rekli da smo pod nerazriješenim okolnostima izgubili člana’. 

‘Zabrinuti smo zbog indicija koje su se pojavile u vezi s Raškovićem i političkim strankama koje oko njega pletu mrežu’, rekao je Milorad Pupovac.

Nakon što su ga novinari upitali za njegovu izjavu u srpskim medijima kako je spreman i na suradnju s Domoljubnom koalicijom ako će ona formira većinu, Pupovac je upozorio da neki mediji imaju sklonost od riječi napraviti vijest, ali da je to njihova stara pozicija od prije i nakon izbora, a da ta druga politička opcija svakim danom umanjuje svojim postupcima šanse za suradnju sa SDSS-om.

9:42 Zastupnik talijanske manjine Furio Radin i dalje je, kaže, uz koaliciju Hrvatska raste.

9:30 Zastpnik mađarske manjine Šandor Juhas nakon konzultacija je kazao kako je ‘najgore kad netko mijenja stav’.

9:25 Zastupnik Roma Veljko Kajtazi nakon konzultacija je ponovio kako ostaje pri priješnjem stavu. ‘Treba dati priliku koaliciji Hrvatska raste’.

9:20 Albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj nakon konzultacija kazala je da se još nije opredijelila. ‘Smatram da se manjinac treba pridružiti većini’, rekla je.

Podsjetimo, u prvom krugu konzultacija predsjednica nikome nije dala mandat za sastavljanje Vlade jer “nitko nije raspolagao dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar”.

Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.