Zoran Milanović želi Sabor do srijede

Vijesti 11. pro 201519:32 > 19:37
Marko Prpic/PIXSELL

Novoizabrani zastupnici u saborske će klupe opet idući tjedan. Prema informacijama koje dolaze iz SDP-a, to bi se moglo dogoditi već u ponedjeljak, a najkasnije u srijedu.

Naime, predsjednik SDP-a Zoran Milanović želi da se Sabor konstituira što prije kako bi predsjednici izbio iz ruku mogućnost da, nakon neuspješnih konzultacija za mandatara, ona imenuje tehničku vladu i raspiše nove izbore.

Milanović za Sabor, doznaje Večernji list, ima dva plana, odnosno još uvijek ne zna hoće li novi kandidat za šefa Sabora biti aktualni predsjednik Josip Leko ili pak Drago Prgomet.

A o konačnoj odluci uvelike će ovisiti i činjenica koga je sve od zastupnika Milanović uspio pridobiti na svoju stranu. Bez zastupnika Mosta, koji bi eventualno pokušao razlomiti, Leko vjerojatno ne bi imao šanse, dok pak za Prgometa mora pridobiti doslovce sve zastupnike osim 15 Mostovih i 59 Domoljubne koalicije, što je također popriličan zalogaj. SDP je jučer već započeo s prikupljanjem potpisa za sazivanje sjednice Sabora po terenu.

Kako doznaje Večernji list, dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko navodno ne želi nastaviti sjednicu dok mu Zoran Milanović ne donese potvrdu da ima potporu 76 zastupnika koji će podržati novog kandidata za predsjednika Sabora. I od tog principa ne želi odustati i u slučaju da mu Milanović dođe s nekoliko potpisa manje jer ne želi da se ponovi scenarij s prve sjednice, odnosno da od konstituiranja Sabora opet ne bude ništa. Do razilaženja na relaciji Leko – Milanović došlo je, navodno, i zbog ideje da se nakon Roberta Podolnjaka za novog šefa Sabora kandidira Drago Prgomet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.